BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.430,01
HABER /  GÜNCEL

Gülen'in yeşil pasaportunda şok gelişme

1999 yılında yeşil pasaportla ABD'ye uçan Fethullah Gülen'e kötü haber...

Abone ol

Fethullah Gülen'in 1990 yılında aldığı yeşil pasaportun usulsüz yöntemlerle alındığı tespit edilerek Erzurum Valiliği tarafından iptal edildi.

Gülen'in yeşil pasaport almasının yasal dayanağı olan yazının, özlük dosyasının içeriğine uymadığı, bu nedenle işlemin baştan yok hükmünde olduğu belirtildi

EVRAKTA SAHTECİLİK SUÇLAMASI

Fethullah Gülen'in 1999'da ABD'ye, Diyanet'ten istifa etmesine rağmen kanunla düzenlenen kişilere verilen yeşil pasaporta sahip olduğu tartışılıyordu. Gülen'e evrakta sahtecilik suçlaması yöneltiliyor.

TEDAVİ İÇİN GİTTİĞİ SÖYLENMİŞTİ

Gülen, Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde "suç işlemek amacıyla çete oluşturmak" suçlamasıyla soruşturma açılmasından kısa süre sonra rahatsızlandığı ve daha önce gittiği gibi tedavi göreceği iddiasıyla ABD'ye gitmişti. O dönemde Zaman gazetesi, "tedavi için ABD'ye gittiğini" yazmıştı. Gazeteye göre Gülen, Mayo Klinik'te 4 gün kontrolden geçecekti. Ancak o tarihten sonra bir daha Türkiye'ye dönmedi.

USULSÜZ YÖNTEMLERLE ALINMIŞ

Fethullah Gülen'in 1990 yılında aldığı hususi damgalı (yeşil) pasaportun usulsüz yöntemlerle alındığı tespit edilerek Erzurum Valiliği tarafından iptal edildiği öğrenildi. Gülen'in yeşil pasaport almasının yasal dayanağı olan yazının, özlük dosyasının içeriğine uymadığı, bu nedenle işlemin baştan yok hükmünde olduğu belirtildi. 

Alınan bilgiye göre, Gülen'in yeşil  pasaport almasının yasal dayanağı olan 07 Kasım 1990 tarih ve 39548 sayılı yazının içeriğinin Gülen'in özlük dosyasının muhtevasına uymadığı ve gerçeği yansıtmadığı Diyanet İşleri Başkanlığınca tespit edildi.

dilekçe.jpg

Gülen sağlık nedeni ile 24 Mart 1981'de Çanakkale merkez vaiziyken Çanakkale Müftülüğü'ne istifa dilekçesi vermişti.

Gülen dilekçesinde, kalp rahatsızlığı nedeniyle istifasının kabulünü istedi. Gülen'in Diyanet'teki sicil kaydında da 16 Nisan 1981'de istifa ettiği görülüyor.

1981'de istifa eden bir devlet memurunun yıllar sonra nasıl yeşil pasaport aldığı ise merak konusu oldu.

Müfettişlerce yapılan inceleme neticesinde Gülen'in 5682 sayılı Pasaport Kanununun Ek-4'üncü maddesine göre yeşil pasaport alması şeklindeki idari işlemin baştan itibaren yok hükmünde olduğu, bu nedenle Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığınca ilgilinin zaten yok hükmünde olan pasaportunun iptali ile ilgili gerekli işlemlerin yapılması gerektiği kanaatine varıldı. Bu nedenle ilgilinin yeşil pasaportunun  Erzurum Valiliğince iptal edildiği öğrenildi. 

Diyanet İşleri Başkanlığınca Gülen'in özlük dosyasında yapılan incelemede; bahse konu yazının dosyada bulunması gereken paraflı nüshasının bulunmadığı 18 Mart 2014 tarihinde tutanak altına alındı.

EVRAK İÇERİĞİ İLE ÖZLÜK DOSYASI BİRBİRİNİ TUTMUYOR

1990 yılına ait giden evrak kayıt defterinin 682'nci sayfasında yapılan incelemede evrak kayıt, sayı ve tarihinin doğru olduğu ancak ilgi (c) sayılı yazı ile gönderilen evrakın içeriğinin Gülen'in özlük dosyası içeriğine uymadığı ve gerçeği yansıtmadığının anlaşıldığı belirtildi.

İncelemeyle ilgili, "Çanakkale İl Müftülüğünde vaiz olarak görev yapmaktayken 20 Mart 1981'de istifaen görevinden ayrılan Fethullah Gülen'in istifa ettiği tarih itibariyle kadrosunun 6, müktesep derecesinin 6, kademesinin 7 olduğu, emsallerinin ise 11 Nisan 1981'de Resmi Gazete'de yayımlanan 15/04/1989-366 sayılı KHK ile yürürlüğe giren gösterge tablosunda 6. derece 7. kademenin gösterge karşılığı olan 4. derecenin 1. kademesine tekabül ettiğinden ilgilinin o günkü durumunun 5682 sayılı Pasaport Kanununun Ek-4'üncü maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Resmi kayıtlarda görülen ve o tarihlerde 5682 sayılı Pasaport Kanununun Ek-4'üncü  maddesine göre hususi damgalı pasaport alan Diyanet İşleri Başkanlığının emekli personelinin örnek pasaport dosyalarındaki resmi yazılarla aynı yetkili kişi tarafından imzalanan resmi yazıya göre işlem yaptıkları belirlenen personel hakkında soruşturma yapılmasına gerek olmadığına karar verildi.


YEŞİL PASAPORTU KİMLER ALABİLİR?
TBMM eski üyeleri ve eski bakanlar, kadro derecesi 1, 2, 3 olan devlet memurları ve bu derecede iken emekliliği hak edenler, 1. 2. ve 3. derece kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışırken emekli olan devlet memurları, emekli kesenekleri 1., 2. ve 3. derece üzerinden kesilerek Emekli Sandığı'na yatırılan çalışanlar ile bu durumda emekli olan sözleşmeli devlet memurları, Büyükşehir, il, ilçe ve 1. kademe belde belediye başkanları, devlet sporcuları, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından özelleştirilmeden önce hususi pasaport alma hakkını elde etmiş olan ve sosyal güvenlik yönünden Emekli Sandığı'na bağlı kamu görevlisi olmak şartlarından birini taşıyanlara verilir. Yeşil pasaport almaya hak kazananların 18 yaşından küçük erkek ve kız çocukları ile 18 yaşını bitirdikten sonra, çalışmayan, evli olmayan ve hak sahibi ebeveyni ile birlikte ikamet eden reşit kız çocukları da 5 yıl süreyle yeşil pasaporta hak kazanır."