BIST 9.446
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.497,31
HABER /  GÜNCEL

Gülen okullarının kaderi belli oldu

Gülen cemaatine ait 2 binden fazla Türk okulu için hükümet çalışma başlattı.

Abone ol

Gülen cemaatine bağlı okulların bulunduğu ülkelerden gelen "Bu okulları MEB'e bağlayın" talebini değerlendiren hükümet 2 formül üzerinde duruyor: Bu okulların büyükelçiliklere bağlanması ya da Robert Kolej gibi statüye kavuşturulması...

HÜKÜMET ÇALIŞMA BAŞLATTI

Sabah gazetesinin haberine göre, başta Afrika ülkeleri olmak üzere, bazı ülke yönetimlerinin Ankara'ya "Gülen okullarını MEB devralsın" teklifi getirmesi üzerine konuyla ilgili çalışma başlatıldı. Hükümet, 160 ülkede sayıları 2 bini geçen Gülen okullarının bundan sonra faaliyetlerini nasıl sürdüreceklerine ilişkin kapsamlı bir çalışma yapıyor. Bu okulların büyükelçiliklere bağlanması ya da Robert Kolej benzeri bir yapıya kavuşturulması gündemde...

2 BİNDEN FAZLA OKUL VAR

Gülen cemaati ile bağlantılı okulların 160 ülkede kurulduğu ve sayılarının 2 bini geçtiği biliyor. Son dönemde yaşanan olaylar sonrası bazı ülkeler bu okulları kapatırken, Afrika başta olmak üzere çok sayıda ülke ise bu okulların Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanmasını istedi. Hükümet de gelişmeler üzerine cemaat okullarını masaya yatırdı. Öncelikli olarak "Okullar kapanmasın, devletin kontrolünde devam etsin" kararı alındı. Bu kararın ardından Milli Eğitim ile Dışişleri Bakanlıkları okulların geleceğinin nasıl olacağına ilişkin ortak bir çalışma başlattı. Okulların faaliyet gösterdiği ülkelerdeki yasa ve mevzuatlar da dikkate alınarak iki formül geliştirildi:

ROBERT KOLEJ VE GALATASARAY GİBİ...

1) Türkiye'nin büyükelçilik okulu açmasına izin verilen ülkelerdeki okulların büyükelçilikler bünyesine alınması planlanıyor. Böyle bir durumda bunun maliyetinin Türkiye'ye ne olacağı, ilgili ülkelerin mevzuatının neyi nereye kadar yapmaya izin vereceğine bakılıyor. Türkiye'de de İngiltere ve Fransa başta olmak üzere bazı büyükelçiliklerin okulları bulunuyor. Bu okullarda büyükelçilik çalışanları, Türkiye'de ikamet eden vatandaşlarının çocuklarının yanı sıra Türk çocukları da eğitim görüyor.

2) Büyükelçilik okullarına izin verilmeyen ülkelerde ise Türk okulları bir vakıf üzerinde hizmet verecek. Okullar şimdi olduğu gibi yine o ülkenin müfredat ve mevzuatına göre eğitim vermeye devam edecek ancak statüleri "Türk Okulları" adı altında, devlet kontrolünde ve desteğindeki okullara dönüşecek. Bu formül için Türkiye'deki Robert Kolej ve Galatasaray Lisesi örnekleri bulunuyor. Buralar Türkiye'de özel bir anlaşmayla faaliyet gösteriyor. Ancak bu yapıda okullar, kendi ülkelerinin devletleri ile direkt bağlantıları olmadığı için daha sivil bir yapıya sahipler. Her iki formülün hayata geçmesi ile yurtdışında bulunan okullarlü Gülen cemaatinin bağları tamamen kesilecek. Okullar, Türk devletinin denetimi altında faaliyete devam edecek.