BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,67
ALTIN 2.527,13
HABER /  GÜNCEL

Gülen Cemaati terör örgütü mü sayılacak?

Gülen Cemaati'nin Milli Güvenlik Kurulu'nda nasıl ele alınacağı netleşmeye başladı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'paralel yapı'yla ilgili Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) adım atılacağını açıklamasının ardından Gülen Cemaati'nin, PKK, Hizbullah gibi terör örgütü ilan edilip edilmeyeceği merak konusu olmuştu.

MGK'da Gülen Cemaati'yle ilgili nasıl bir adım atılacağı netleşmeye başladı. Paralel yapı, "ulusal güvenliği tehdit eden unsur" tanımıyla ay sonundaki MGK'da öncelikli tehdit olarak kabul edilecek

ULUSAL GÜVENLİĞİ TEHDİT EDEN UNSUR

Sabah gazetesi, Kırmızı Kitap olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nde (MGSB) paralel yapıya ilişkin nasıl bir düzenleme yapılacağına ilişkin detaylara ulaştı. Buna göre ay sonunda yapılacak Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) paralel yapı "ulusal güvenliği tehdit eden unsurlar" arasına alınıp öncelikli tehdit olarak kabul edilecek.

İLK SİNYALİ ERDOĞAN VERMİŞTİ

Devletin zirvesi, 30 Ekim'de yapılacak MGK'da, Suriye ve Irak'ta yaşanan gelişmelerin yanı sıra paralel yapıyla mücadeleyi de masaya yatıracak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bunun işaretini geçtiğimiz günlerde Rize'de, "Paralel yapı ve uzantıları bundan sonra çok farklı bir yere oturtulacak ve bu ay sonundaki Milli Güvenlik Kurulumuzun yine gündeminde yer almak suretiyle onlarla ilgili çok daha farklı bir adımı atacağız. Türkiye'de devlete alternatif bir adım atılamaz. Buna müsaade etmeyeceğiz" diyerek vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu açıklamasının ardından MGK'nın paralel yapıyla ilgili nasıl bir adım atacağı tartışma konusu yapılmıştı. Paralel yapının terör örgütleri arasına alınacağı da iddia edilmişti. Ancak kaynaklar bu iddiayı doğrulamadı. Bunun yerine MGK'nın paralel yapıyı "ulusal güvenliği tehdit eden unsurlar" arasına alacağı ve "öncelikli tehdit" olarak kabul edeceği belirtiliyor.

MGSB DEĞİŞECEK

Bu çerçevede MGSB'de de değişikliğe gidilecek. MGSB'de öncelikli tehdit olarak kabul edilecek paralel yapıyla ilgili bir tanımlama yapılacak. Kamuoyunda paralel yapı olarak adlandırılan oluşum için MGSB'de farklı bir tanımlama yapılacağı ve paralel yapının "devlet içinde illegal bir şekilde örgütlenerek devleti ele geçirmeye çalışan unsurlar" tanımlamasına benzer bir çerçeve içine oturtulacağı ifade ediliyor. Tanımlamaya son şeklinse MGK toplantısında verileceği belirtildi.

'KIRMIZI KİTAP' NEDİR?

"Kırmızı Kitap" ya da "Gizli Anayasa" olarak bilinen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi, devletin iç ve dış tehditlerle ilgili algılarını ortaya koyan ve gizlilik derecesi "GİZLİ" olarak tanımlanan bir belge. MGSB'nin içeriği devlet sırrı olduğu için açıklanmıyor. Belgede Türkiye'nin bugün ve gelecekte karşılaşabileceği güvenlik sorunları değerlendiriliyor, milli güvenlik siyasetinin esasları ortaya konuyor. MGSB'nin oluşturulmasında MGK Genel Sekreterliği rol oynuyor. İlgili kurum ve kuruluşlardan görüşler alındıktan sonra oluşturulan nihai metin MGK'ya getirilerek ele alınıyor.

MGK, gerekli düzeltmeleri yaptıktan sonra metni onaylıyor ve Bakanlar Kurulu'na tavsiye karar olarak iletiyor. MGSB, içeriğinde demokrasiyle bağdaşmayan bazı hususlar olduğu gerekçesiyle son olarak 2010'da değiştirilmişti.