BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,14
HABER /  POLİTİKA

Gül'den Erdoğan'a TÜSİAD golü!

Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül arasındaki 'görüş farklılıkları'na bu perşembe bir yenisi daha eklenecek.

Abone ol

Türkiye’nin en büyük sanayicilerinin bir araya geldiği TÜSİAD, ocak ayında başkanları Muharrem Yılmaz ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasında yaşanan “vatana ihanet” polemiğinden sonra ilk kez Ankara’ya geliyor.

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu (YİK) perşembe günü başkentte toplanacak.

Ancak TÜSİAD'ın bu toplantısını rutinin dışında siyasi anlamda da önemli bir gelişmeye ev sahipliği yapacak. Toplantıya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katılacak.

Peki Gül'ün katılımını bu denli önemli yapan ne?

Bu sorunun yanıtını Cumhuriyet si yazarı , "Eyy TÜSİAD tercihini Gül'den yana koydu" başlığı attığı bugünkü yazısında verdi.

23 Ocak'ta TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'ın “Hukukun üstünlüğüne riayet edilmeyen, yargı mekanizması AB normlarında çalışmayan, düzenleyici kurumlarının bağımsızlığına gölge düşen, vergi cezaları veya başka türlü cezalarla şirketlerinin üzerinde baskı kurulan, ihale yasası onlarca kez değiştirilen böyle bir ülkeye yabancı sermayenin gelmesi mümkün değildir” sözlerini hatırlatan Utku Çakırözer, Erdoğan'ın verdiği "Eyy TÜSİAD" yanıtı sonrası Perşembe günü Ankara'da yaşanacakları aktardı:

NE KENDİSİ NE DE BAKANLARI...

Erdoğan, TÜSİAD’ı topa tuttuğu konuşmada bundan sonra ne kendisinin ne de bakanlarının TÜSİAD ile görüşeceğinin de sinyalini vererek “Sen hangi yüzle bu idarenin bakanlarını TÜSİAD’a davet edeceksin, bizimle herhangi bir işini görmeye geleceksin, hangi yüzle?” diye konuşmuştu.

İşte o gün geldi çattı.

O polemikten sonra TÜSİAD ilk toplantısını bu hafta Ankara’da gerçekleştiriyor. Erdoğan sözünün gereğini yerine getirirse, YİK toplantısına kabineden kimse gitmeyecek demektir.

GÜL DAVETİ KABUL ETTİ

Tam bu noktada, TÜSİAD da stratejik bir adım atarak YİK toplantısına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü davet etti. Davet önemli... Ama yanıtı da bir o kadar önemli. Gül de daveti kabul ederek Başbakan- TÜSİAD kavgasına bakışını ortaya koymuş oluyor.

GÜL FARKLI TELDEN

Aslında Gül bunu ilk kez yapmıyor. 16 Ocak’ta Başbakan Erdoğan’ın iki yıldır görüşmediği Müteahhitler Birliği Başkanı’nın davetini kabul ederek yeni binalarının açılış törenine katıldı. Geçen hafta Çankaya Köşkü’nde verdiği resmi yemeğe AKP’den 17 Aralık sürecinde cemaat tartışmaları nedeniyle de ayrılan İzmir Milletvekili İlhan İşbilen ile Gülen okullarının temsilcisini davet etti.
Şimdi gözler perşembe günkü toplantıda. Kulislerde, bu davetle TÜSİAD’ın Cumhurbaşkanlığı yarışında Gül’den yana tavır koyduğu iddiası dillendiriliyor.

Cumhurbaşkanı Gül, TÜSİAD YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu ve TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’ın yapacakları konuşmalardan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin bakalım ne tür mesajlar çıkacak.