BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SEÇİM

Gül nasıl Başbakan olur? Enişte formülü nedir?

Erdoğan'a Başbakanlık yolunu açan, Emine Erdoğan'ın memleketi olması nedeniyle de 'Enişte formülü' olarak anılan Siirt formülü Gül için işletilecek mi?

Abone ol

İNTERNETHABER/ÖZEL İÇERİK

Türkiye'nin gündemine hızla giriş yapan Cumhurbaşkanlığı Seçimi için hummalı tartışmalar başladı. Köşk seçimleri öncesi ortaya çıkan en son tartışma konusu ise  "Siirt modeli."

2003'te Erdoğan'ın milletvekili seçilmesi ve Başbakanlık koltuğuna oturması için uygulanan ara seçimlerin şartları nedir?

Bugünlerde Abdullah Gül için Bayburt'ta aynısının uygulanacağı söylenen seçimler için nasıl bir prosedür uygulanıyor?

İşte yanıtlar...

NEDEN BAYBURT?

Siirt modelinin temeli Anayasa'nın 78'nci maddesine dayanıyor. İlgili madde bir ilin TBMM'de temsilcisi kalmaması halinde 90 gün sonra gelen ilk pazar günü ara seçim yapılmasını zorunlu kılıyor. Şuan AK Parti'nin elinde olan ve sadece 1 milletvekilinin bulunduğu Bayburt bu modelin uygulanması için en uygun il olarak görünüyor.

Bu modele göre, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi sonrası AK Parti Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek'in istifa etmesi ve ardından gelen 90 gün içinde bir ara seçim yapılması tartışılıyor. Abdullah Gül'ün Bayburt'tan aday olması ve seçilmesi halinde de AK Parti'nin ve Başbakanlık'ın başına geçebileceği konuşuluyor.

NEDEN ERKEN SEÇİM YOK?

Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası erken seçim yapılması kanunen mümkün görünmüyor. Anayasa'daki düzenlemeye göre, seçimlere 1 yıl kala erken seçim kararı alınamıyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ NE ZAMAN?