BIST 9.140
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.326,58
HABER /  POLİTİKA

Gül Mısır'ın yeni liderinden ne istedi?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır’da Muhammed Mursi’nin yönetimden uzaklaştırılmasının ardından geçici Cumhurbaşkanlığı’na getirilen Adli Mansur’dan “Mısır’a yaraşır çözüm” istedi.

Abone ol

Gül, kendisine elçisini gönderen Mansur’a, Mursi’nin rencide edilmeden hemen serbest bırakılıp, acilen demokratik çözümle sivil iktidara dönülmesi mesajını iletti.

Gül, Mısır’ın yeni Ankara Büyükelçisi Salah Eldin’i geçtiğimiz haftasonu İstanbul’da Kabul etti. Büyükelçinin “özel görüşme talebi” nedeniyle basına duyurulmayan bu kabulde, Eldin, Mansur’un, iki ülkenin güçlü, stratejik ve tarihi ilişkilerin devam etmesine ilişkin mesajını iletti. Mansur, ülkesinde sivil yönetime geçişe ilişkin yol haritasını da Eldin aracılığıyla Gül’e aktardı. Eldin’in Gül’e aktardığı yol haritası şöyle:

8 AYDA SİVİL HAYAT

“15 gün içinde anayasadaki anlaşmazlık konularını belirleyip yeni anayasa metnini oluşturacak 50 kişilik bir heyet oluşturulacak. Bu heyete bağımsız yargı organlarının yanı sıra barolar, üniversiteler, sendikalar ve STK’lardan da aday gösterilebilecek. Bu heyetin 1 ay içinde hazırlayacağı metin yine 1 ay içinde Cumhurbaşkanı tarafından referanduma sunulacak. Referandumun ardından 3 ay içinde de önce bağımsız seçim komisyonu oluşturulup seçimlere gidilecek. Bu seçimlerden 1 ay sonra da Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Yeni Cumhurbaşkanı ve hükümetin işbaşı yapacağı bütün bu süreçler de en geç Şubat 2014’e kadar, yani 8 ayda tamamlanacak.”

GÜL’DEN ÖNEMLİ MESAJ

Edinilen bilgiye göre Gül ise Eldin aracılığıyla Mansur’a şu mesajları iletti: “Mısır’ın tamamı bizim için çok önemlidir. Biz böyle bakarız. Seçimle gelmiş bir Cumhurbaşkanı ve seçilmiş yöneticilerin bu şekilde rencide edilmemesi, çözümün demokratik süreçler içinde uzlaşmayla sağlanması, demokrasiden uzak durulmaması, demokratik yollar dışında yollar aranmaması gerekirdi, ama oldu. Türkiye de zamanında bu süreçlerden geçti. Şimdi acilen demokratik çözümle sivil iktidara dönülmesi, herkesin hak ve menfaatlerinin korunduğu demokratik bir çözümün süratle gerçekleştirilmesi gerekir. Binlerce yıllık medeniyete sahip Mısır halkının bunu başaracak tecrübeye sahip olduğuna inanıyorum. Mısır’a yaraşır bir çözüm olmalı. Sayın Mursi ve seçilmiş idarecilerin de rencide edilmeden acil bir şekilde serbest bırakılmaları gerekir.”