BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.432,63
HABER /  POLİTİKA

Gül atamış MİT itiraz etmiş

Gül'ün atadığı Genel Sekreter hakkında 5 yıl önce MİT olumsuz görüş bildirmiş.

Abone ol

Abdullah Gül’ün Başbakan’ken Kültür Bakanlığı Müsteşarı olarak atamak istediği ancak MİT’in olumsuz rapor verdiği Mustafa İsen, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’ne atandı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, başbakanlığı döneminde MİT’le karşı karşıya gelmesine neden olan Kültür Bakanlığı Müsteşarı Mustafa İsen, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği görevine getirildi. Mustafa İsen 17 Aralık 2002’de Kültür Bakanlığı’na müsteşar olarak atanmıştı.

Güvenlik soruşturması

Dönemin Başbakanı Abdullah Gül ile dönemin MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun’u karşı karşıya getiren olay şöyle gelişmişti: MİT, 58. hükümetin Mustafa İsen’i müsteşarlık için önermesinden sonra, güvenlik soruşturması yaptı. MİT’in 29 Kasım 2002 tarihinde “11.011.04.155-2951-2-1905/34224” sayılı yazısında Mustafa İsen hakkında “olumsuz görüş” bildirildi.

Gül sahip çıktı

Ancak Gül bu rapora müdahale ederek, kamuda yapılan güvenlik soruşturması raporlarının yumuşatılmasını istedi. Gül, 4 Aralık 2002’de MİT’e gönderdiği yazıda, “Kişilerin doğrudan şahısları ile ilgili olmayan, maddi delile dayanmayan, sadece soyut duyumlardan elde edilen istihbari bilgilerin gönderilmeyerek, yalnız adli makamlara intikal eden eylemlerin yazılı olarak bildirilmesi” gerektiğini bildirdi.

İmam Hatipli

1953’te Adapazarı’nda doğan Mustafa İsen İmam Hatip Lisesi mezunu. Ankara Gazi Üniversitesi’nde profesör olan İsen, bir dönem Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde müdürlük de yaptı. İsen, 17 Aralık 2002 tarihinde, Abdullah Gül’ün Başbakanlığı döneminde Kültür Bakanlığı Müsteşarlığına atandı. İsen, 22 Temmuz seçimleri öncesinde ise Müsteşarlık görevinden istifa ederek, politikaya atılmayı denedi. Birçok kitabı alan İsen özellikle eski Türk edebiyatı üzerine uzmanlığıyla tanınyor.