BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.437,80
HABER /  GÜNCEL

Guardian: Kremlin gölgesindeki cinayet

Gazetede yer alan "Kremlin'in gölgesindeki cinayet: Putin'in yaptıklarının yanına kalması hepimiz için bir tehlike" başlıklı yazıda, "Boris Nemtsov'un suikaste kurban gitmesi Rusya için bir dönüm noktası olabilir" deniyor.

Abone ol

Guardian gazetesinin baş yazısı "Kremlin'in gölgesindeki cinayet: Putin'in yaptıklarının yanına kalması hepimiz için bir tehlike" başlığını taşıyorç
Yazıda Putin'in iktidarda kaldığı dönem boyunca çok sayıda siyasi cinayet işlendiği ileri sürülüyor ve 2006'daki muhalif gazeteci Anna Politkovskaya ile eski gizli servis ajanı Alexander Litvinenko cinayetleri hatırlatılıyor.

Yazı, Nemtsov suikastini ise şöyle ele alıyor:

"Boris Nemtsov'un suikaste kurban gitmesi Rusya için bir dönüm noktası olabilir. Çünkü Nemtsov suikasti Putin'in Ukrayna savaşını başlatıp Rusya'yı genişlemeci bir yola soktuktan sonra meydana gelen ilk siyasi cinayet [...] Nemtsov Putin karşıtı muhalif hareketin liderliğini hapse atılan Aleksey Navalni'den almak üzereydi [...] Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı nasıl körüklediğini belgeleriyle ortaya koymaya hazırlanıyordu [...] Verdiği son röportajlarda da Putin'in kendisini öldürmeye teşebbüs edebileceğini söylüyordu."

Gazetenin baş yazısı, Putin iktidarının Nemtsov cinayetini ele alış biçimini eleştirerek devam ediyor:

"Soruşturmayı doğrudan Putin'e bağlı birimler yürütecek. Böylece Putin soruşturmadan kendisine zarar verebilecek herhangi bir sonuç çıkmasını engellemiş oluyor. Bu da Rusya'da gücün nasıl tek bir kişi elinde toplandığını gösteriyor."

Nemtsov'un Moskova'nın ortasında, birçok güvenlik kamerasıyla izlenen bir yerde öldürüldüğünün de altı çizilen yazı şöyle noktalanıyor:

"Nemtsov doğrudan Putin'in emriyle öldürülmüş olsun ya da olmasın, bu olay propagandayla beslenen milliyetçi iktidarın demokratik haklarını kullanarak muhalefet yapanları nasıl susturduğunun acı bir örneği oldu. Putin iktidarına karşı çıkanlar Stalin döneminde olduğu gibi 'hainlikle' suçlanıyor [...] Nemtsov suikasti Rusya'nın daha karanlık ve baskıcı bir rejime doğru evrildiğini gösteriyor."