BIST 9.693
DOLAR 32,49
EURO 34,75
ALTIN 2.501,50
HABER /  GÜNCEL

Guardian: ABD IŞİD'le rehine pazarlığını destekledi

Guardian gazetesinin haberinde FBI'ın, IŞİD tarafından esir alınan, daha sonra da başı kesilerek öldürülen Abdurrahman Kassig'i kurtarmak için başlatılan bir takım pazarlıkları desteklediği belirtiliyor.

Abone ol

Guardian gazetesinde manşete taşınan özel haberde, ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI'ın Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından esir alınan, daha sonra da başı kesilerek öldürülen Abdurrahman Kassig'i kurtarmak için başlatılan bir takım pazarlıkları desteklediği ifade ediliyor.

Haberde süreç şöyle anlatılıyor:

"Daha önce ABD mahkemelerinde Usame Bin Ladin'in damadını ve Hamas üyelerini savunan Musevi avukat Stanley Cohen, El Kaide ile bağlantılı iki cihat yanlısı imamla irtibata geçti. Bu imamlardan birisi, belki de dünyanın en etkili cihatçı imamı Ebu Muhammed El Makdisi'ydi. Cohen, Kuveytli bir cihatçıyla daha irtibata geçerek 'in kurtarılması için yollar aramaya başladı. Güvenlik gerekçesiyle ismi açıklanmayan Kuveytli cihatçı Cohen'e "Kassig'i kurtarmak istiyoruz" demişti."

Gazetenin haberinde süreci yakın takibe alan FBI'ın pazarlık görüşmeleri için Cohen'in Orta Doğu'ya seyahatini finanse etmeyi de kabul ettiği yazıldı.

'FBI ve Ürdün'e protokoller gitti'

Haberde pazarlığın şartları ise şöyle detaylandırılıyor:

"ABD esir takası seçeneğini katı biçimde reddettiği için daha farklı seçenekler düşünüldü. Makdisi'nin IŞİD'i kamuoyu önünde eleştirmeyi bırakması örgüte vaad edilecek şeylerden birisiydi. Görüşmeleri başlatmak için Orta Doğu'ya giden Cohen, Ürdünlü yetkililerin yardımıyla Makdisi ile eskiden öğrencisi, şimdiyse IŞİD'in dini liderlerinden birisi olan Bahreynli Türki El-Binali arasındaki ilk görüşmeyi hazırlamaya koyuldu. Cohen bu plan kapsamında hem FBI hem de Ürdünlü yetkililerle protokoller hazırladı."

'Ürdün protokolü ihlal etti'

Ebu Muhammed El Makdisi cihatçı imamlar arasındaki en etkili isim olarak görülüyor.

Cohen'in 22 Ekim'de FBI'a gönderdiği e-postada görüşmenin gerçekleşmesi için ABD'nin yerine getirmesi istenen şartlar da sıralandı:

"Telefon görüşmeleri hiçbir şekilde takip edilmeyecek. Kişilerin yerlerini hava saldırıları için tespit etme teşebbüsüne girilmeyecek."

Bir gün sonra Cohen'e gönderilen e-postada ise pazarlık girişimine devam edebileceği söylendi.

Daha sonra Makdisi ve Bahreynli öğrencisi arasında bir dizi telefon görüşmesi yaşandığı ifade edilen haberde, Makdisi'nin 26 Ekim'de Kassig'in serbest bırakılabileceğini söylediği ifade ediliyor.

23 Ekim'de basına yansıyan haberlerde

Haber şöyle sürüyor:

"Ancak bir gün sonra Makdisi cihat yanlısı söylemleri gerekçe gösterilerek Ürdün'de tutuklandı ve pazarlık da tamamen çöktü. Ürdün'Ün hazırlanan protokolü ihlal ettiğini söyleyen Cohen 'Altın bir fırsatı kaçırdık' dedi. Makdisi Ürdün'de tutuklu kalmaya devam ediyor."