BIST 9.095
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.325,90
HABER /  GÜNCEL

Guantanamo'da onuncu yıl

Uluslararası Af Örgütü, Guantanamo Körfezi'nde bulunan Amerikan üssündeki hapishanenin hala kapatılmamış olmasını ve süresiz tutuklulukları sert dille eleştirdi.

Abone ol

Uluslararası Af Örgütü ABD yönetiminin Küba'daki Guantanamo Körfezi'nde yeralan donanma üssündeki hapishaneyi hala kapatmamasının, insan hakları üzerinde "zehirli bir miras" oluşturduğunu bildirdi.

Guantanamo üssündeki askeri hapishaneye ilk tutukluların getirilmeye başlanmasının onuncu yıldönümü dolayısıyla bir rapor yayımlayan Af Örgütü, buradaki tutukluların gördüğü yasadışı muameleler yüzünden, hapishanenin, insan hakları kavramına tecavüz niteliği taşımaya devam ettiğini kaydetti.

"Guantanamo: İnsan Haklarında On Yıllık Tahribat" başlıklı raporda, üsteki süresiz gözaltında tutulma uygulamasına son verilmesi istendi ve ABD Başkanı Barack Obama'nın hapishaneyi kapatması için internette bir dilekçe oluşturulduğu duyuruldu.

Uluslararası Af Örgütü, halen Guantanamo üssünde alıkonan 171 kişiden en az 12'sinin, 11 Ocak 2002 tarihinde hapishaneye sevkedilmiş ilk gruptaki tutuklular arasında olduklarını; bu kişilerden birinin 2008 yılında bir askeri heyet tarafından ömür boyu hapse mahkum edildiğini, diğer 11 kişi hakkındaysa henüz hiçbir suçlama getirilmediğini bildirdi.

Geçen 10 yıl içinde, üsteki 779 kişiden yalnızca biri, Federal Mahkeme'de yargılanmak üzere ABD'ye nakledildi. Uluslararası Af Örgütü'ne göre, diğer tutuklular askeri heyetlerce, âdil olmayan bir şekilde yargılandı. Örgüt, halen Amerikan yönetiminin, bu tür yargılamalarla 6 tutuklu hakkında idam cezası çıkartma çabası içinde olduğunu belirtti.

Raporda, halen Guantanamo üssündeki hapishanede bulunan tutuklular arasında, kampa nakledilmeden önce işkence uygulanan ve zorla izleri kaybettirilen bazı kişilerin de bulunduğu bildirildi.