BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.423,14
HABER /  EKONOMİ

GSM şirketlerinin 5 milyarlık borcu mu siliniyor? İşte gerçekler...

CHP'li Aykut Erdoğdu, "GSM şirketlerinin Hazine'ye 5 milyar liralık borcu var, bu borç torba yasaya eklenen bir maddeyle silinecek" dedi. Bazı medya organları bu iddianın üzerine atladı. Peki gerçek ne? Borç var mı? Yasada ne yapılıyor?

Abone ol

CHP’nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu'nun "GSM şirketlerinin Hazine'ye 5 milyar liralık borcu var, bu borç torba yasaya eklenen bir maddeyle silinecek" iddiası fos çıktı. 

Erdoğdu'nun iddiasının yalan olduğunu duyuran Gazeteciler.Com yazarı Yakup Murat, "Borç yok ki silinsin" dedi. 

"Bırakın 5 milyarı, devletin GSM şirketlerine ait 1 kuruş borcunu silmesi bile söz konusu değil" diyen Yakup Murat, "Ne Devlet alacağını siler... Ne de GSM şirketleri devlete ya da başka bir kurum ve kişiye borç bırakır" dedikten sonra o iddianın nereden çıktığını açıkladı.

ENFLASYONUN YÜZDE 170 OLDUĞU DÖNEMDEN KALMA YASA

GSM şirketlerinin Hazine’ye her ay yüzde 15 katkı payı ödediklerini, eğer ödeme gecikirse ödenmeyen miktarın 3 katı ceza ve gecikme faizi kesildiğini belirten Murat, "1 liralık gecikmiş borcu olan bir GSM şirketi, Hazine’ye 1 lira yerine 4 lira, artı faizini ödüyor. Peki, böylesi yüksek bir cezanın sebebi ne? Yıllık enflasyonun yüzde 170 olduğu yıllardan kalma bir yasa... Şimdi yapılmak istenen bu yüksek enflasyon muhasebesinin uygulandığı yüksek ceza uygulamasını günümüz enflasyon oranlarıyla uygun hale getirmek" ifadelerini kullandı.

Torba yasayla hiç kimseye "kıyak" yapılmadığını belirten Yakup Murat, "Ak Parti hükümetlerinden önce yaşanan yıllık yüzde 170 enflasyona uyumlu faiz ve ceza hadlerinin, günümüz enflasyon oranlarına uyumlu hale getirilmesi işlemi var..." dedi.

345 MİLYON NASIL 5 MİLYAR OLDU?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerde bir Hazine yetkilisi, Türkiye’deki 3 GSM şirketinin Hazine’ye olan borçlarının 345 milyon lira olduğu bilgisini verdiğini hatırlatan Murat, Aslında ortada henüz kesinleşmiş bir borç olmadığını, çünkü tahakkuk eden borç konusunda GSM şirketleri ile Hazine arasında anlaşmazlık olduğunu yazdı. 

ANLAŞMAZLIĞIN NEDENİ NE?

Anlaşmazlık nedeninin de GSM şirketlerinin zaman zaman açıkladıkları paketlerdeki indirimler olduğunu belirten Murat, şu bilgileri paylaştı: "100 liralık bir konuşma paketini bir kampanya başlatıp 90 liraya satıyor. Ama...  Hazine açıklanan 100 lira üzerinden yüzde 15 katkı payı istiyor. Bu durumda... GSM şirketleri de itiraz edip, ‘biz 100 lira tahsil etmedik ki, bunun yüzde 15’ini verelim. Tahsil ettiğimiz 90 lira üzerinden yüzde 15 katkı payı ödeyelim’ diyorlar. İşte Hazine ve GSM şirketleri bu nedenle yani tahsil etmedikleri miktarlar üzerinden de yüzde 15 Hazine katkı payı tahakkuk ettirilmesi nedeniyle 345 milyon TL’lik ödeme konusunda Hazineyle anlaşmazlığa düşmüşler... Ve konu yargıya taşınmış durumda. Mahkemelerde ve tahkimde, GSM operatörleri lehine sonuçlanmış davalar var. Tabii ki aksi de var... Yani. Hazine’nin itirazı sonucunda GSM operatörlerinin aleyhine sonuçlanmış davalar da var."

Şu anda 3 GSM şirketine ait 345 milyon TL’lik borçla ilgili yargı sürecinin devam ettiğini ifade eden Gazeteciler.Com yazarı Yakup Murat, "GSM şirketleri, şu anda da mevcut faaliyetlerinden doğan Hazine’ye 15 katkı payını aylık düzenli olarak ödemeye devam ediyorlar" dedi.

5 MİLYAR LİRA RAKAMI NEREDEN ÇIKTI?

"Ve geleyim '5 milyar lira' rakamının nasıl uydurulmuş olabileceğine..." diyen Murat şöyle devam etti: "Torba Yasa müzakereleri kapsamında Hazine yetkilisi, ihtilaflı borcun cezası ve faiziyle birlikte dava tarihine (2012) kadar 2.2 milyar lira olduğunu belirtiyor. Ama uydurukçular… GSM şirketleri Hazine katkı paylarını her ay düzenli ödediği halde şu anda halen o paylardan ödenmeyen kısımlar olduğuna hükmetmişler... Ve böylece... 345 milyon lira anapara borcun 2012’ye kadar 2.2 milyar TL’ye çıkmasından hareketle GSM şirketlerinin günümüze kadar olan borcunun 5 milyar TL’ye çıktığına karar vermişler..."

Yakup Murat'ın yazısının tamamını okumak için TIKLAYIN...