BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.433,18
HABER /  SAĞLIK

Grip aşısı olsak mı olmasak mı?

Habertürk gazetesi yazarı Tuncay Filiz, grip aşısına ilişkin soruları bugünkü köşesinden yanıtladı.

Abone ol

Grip mevsimi yaklaştı. Herkesin aklında yine 'Grip aşısı' soruları var.

Grip aşısı olmalı mı?
Grip aşısı gripten tam olarak koruyor mu?
Kimler grip aşısı olabilir? 

Grip aşısına ilişkin vatandaşların kafasını karıştıran soruların yanıtlarını Habertürk gazatesi yazarı Tuncay Filiz bugünkü köşesinden verdi. 

Yazısına "Herkes grip aşısı olmak zorunda mıdır?" sorusuyla başlayan Filiz, grip aşısına ilişkin doğru bilinen yanlışları açıkladı. 

"Herkes grip aşısı olmak zorunda değildir. Ancak 65 yaş üzerinde olanlar, kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf kişiler, huzur evinde kalanlar grip aşısı olmalıdırlar.

Grip aşısı tam korur mu?

Hayır, grip aşısı tam olarak korumaz.Sağlıklı erişkinlerde yüzde yetmiş, yaşlı kişilerde ise yüzde altmış koruyucudur. Aşının korumaya başlama süresi kişiye göre değişir. Bu süre, aşı olduktan sonra 7 ile 14 gün arasındadır. Grip aşısı, bir yıl önce salgın yapan virüslere karşı hazırlandığı için, yeni yılda antijenik karakterleri değişmiş virüslere karşı hiçbir koruma sağlamaz.

Grip aşısı ne zaman uygulanmalıdır?

Ülkemizin de dahil olduğu kuzey yarı kürede grip aşısı, Eylül ve Ekim aylarında uygulanmalıdır.
Çünkü kuzey yarıkürede grip salgınları aralık ve mart ayları arasında olur. Salgından en az üç ay öncesi bağışık olmak gerekir ki bu da eylül ve ekim aylarına tekabül eder. Güney yarı kürede ise grip salgınları mayıs- ağustos ayları arasında olduğu için burada yaşayanlar ya da bu bölgeye seyahat planlayanlar, ocak şubat aylarında aşı olmalıdırlar.

Grip aşısı nasıl uygulanır?

Grip aşısı erişkinlerde omuz kasına ya da deri altına uygulanır. Asla damar içine uygulanmaz. İki yaşın altındaki çocuklarda iç bacak kaslarına uygulanır.

Grip aşısı ilaçlarla etkileşir mi?

Hayır etkileşmez, ancak kanamaya eğilimli olanlar ya da kan sulandırıcı ilaç kullananlarda kas içine değil deri altına enjeksiyon tercih edilir.

Grip aşısının yan etkileri var mıdır?

Evet, lokal ve genel yan etkileri vardır. Aşı yerinde ağrı, sertlik, şişlik, morarma ve kızarma lokal olan yan etkilerdir. Bunlar çok ciddiye alınacak sorunlar değildirler. Kolonyalı pamuk ile kompres uygulamak yeterlidir. Aşıyı takip eden ilk günler içinde ateş, genel ağrı, yorgunluk, terleme genel yan etkilerdir. Birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelir. Gerekirse paracetamol kullanılır. Bazı duyarlı kişilerde ise şiddetli gribe benzer tablo oluşabilir, bu deneyimi yaşamış olanlara aşı yapılmaz.

Grip aşısı alerjiye yol açar mı?

Evet, yumurta ya da adjuvan alerjisine bağlı olarak döküntü, ateş, nefes darlığı olabilir. Bu tür duyarlılığı yaşamış olanlara aşı yapılmaz.

Grip aşısı nörolojik sorunlara yol açar mı?

Aşı, ender de olsa bazı nörolojik hastalıkları provoke edebilir. MS hastalığı grip aşısı ile aktivite olabilir.

Grip aşısı laboratuar sonuçlarını etkiler mi?

Evet, grip aşısından sonra hepatit ve HIV testleri yanıltıcı sonuçlar verebilir. Bu nedenle bu testler, farklı yöntemlerle tekrar edilmelidirler.

Kimlere grip aşısı uygulanmaz?
- Yumurta alerjisi olanlar
- Aşıya karşı alerjisi olanlar
- Ateşli hastalık geçirmekte olanlar
- 4 ayın altındaki hamileler
- 6 ayın altındaki bebekler
- Aşıdan sonra grip tablosu yaşayanlar

Kimler grip aşısı olmalıdırlar?
- 65 yaş üzerinde herkes
- Kronik hastalığı olanlar
- Bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar
- Bakımevlerinde kalanlar