BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.308,38
HABER /  SAĞLIK

Grip aşısı güvenli mi ne zaman yaptırmak gerekiyor?

Gripten korumanın ilk ve en önemli yolu grip aşısı olmaktır. Peki grip aşısı güvenli mi ne zaman grip aşısı olmak gerekiyor? Grip ve nezle arasındaki farklara dikkat!

Abone ol

Havaların bir ısınıp bir soğuduğu bu günlerde grip vakalarında da artış görülüyor.

Çocukların okul, yetişkinlerin ise iş ve sosyal hayatlarını olumsuz yönde etkileyen gripten korunmak için grip aşısı yaptırmak ve çeşitli önlemler almak büyük önem taşıyor.

Memorial Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Ozan Gökdoğan, gripten korunma önerilerinde bulundu.

GRİP AŞISI

Gripten korumanın ilk ve en önemli yolu grip aşısı olmaktır. Grip aşısı; grip hastalığı için kullanılan tedavileri, doktora başvurma sıklığını ve işgücü kaybını önlemektedir. Ne kadar çok kişi aşılanırsa koruyuculuk o kadar fazla olmaktadır. Ortalama 40 kişinin aşı olması 1 kişinin grip olmasını önlemektedir. Özellikle yaşlı insanların, çok küçük çocukların, hamilelerin ve kronik hastalığı olan kişilerin gribe bağlı oluşabilecek komplikasyonları daha fazla olduğu için grip aşısı yaptırmaları önerilmektedir.

NAZAL SPREP AŞILARI YAPTIRMAYIN!

Grip aşılarında genellikle bir önceki yıl en sık karşılaşılan virüs tipleri bulunmaktadır. Bazı aşılar 3 bazıları ise 4 farklı virüse karşı koruma sağlar. Geçtiğimiz yıllarda grip aşıları nazal sprey olarak da uygulanmaktaydı. Ancak bu aşı tipinin etkinliği yeterli görülmediği için bu yıl sadece enjekte edilen aşıların kullanılması önerilmektedir. Bu sezonun aşıları koruyuculuk açısından geçen yıl sık görülen virüslere göre güncellenmiştir. 3 içerikli aşılar bu sene influenza A H1N1, H3N2 ve influenza B Victoria tipi virüslere karşı koruyucudur. 4 içerikli aşılar ise ek olarak influenza B Yamagata tipi virüse karşı koruyuculuk sağlamaktadır.

6 AY - 8 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR İÇİN GRİP AŞISI
6 ay ve üzeri yaşta olan her kişinin mümkünse Ekim ayı sonuna kadar aşı yaptırması önerilmektedir. Bununla birlikte Ocak ayının sonuna kadar aşı yapılabilmektedir. Grip hastalığı genellikle Ekim-Kasım aylarında görülmeye başlar ama salgınlar sıklıkla Aralık-Mart döneminde gözlenir. 6 ay ile 8 yaş arasındaki bazı çocuklarda koruyuculuk için 2 doz grip aşısı gerekebilmektedir. Bu yaş grubunda ilk kez aşı yapılacak çocuklarda 28 gün ara ile 2 doz aşı yapılması önerilmektedir. 6 aydan küçük çocuklarda olası komplikasyonlarından dolayı aşı yapılması önerilmemektedir. Bu durumda çocuğu korumak için birlikte yaşadığı aile üyelerine aşı yapılması önerilmektedir.

GRİBİN BELİRTİLERİ

Grip virüsü; öksürme, aksırık veya konuşma sırasında havaya karışan damlacıklar yoluyla yayılmaktadır. Ayrıca ortak kullanılan eşyaların teması sonucunda virüs bulaşmış ellerin göz, ağız ve buruna götürülmesi sonucunda da bulaşabilmektedir. Bulaştırıcılık hastada belirtiler başlamadan 1 gün önce başlar ve hasta olduktan sonra 5-7 gün devam eder. Bu süreçte bulaştırıcılık açısından dikkatli olunmalıdır. Günlük düzenli olarak en az 100 mg C vitamini almak ve bol su tüketmek bağışıklık sistemini kısmen desteklemektedir. Aynı zamanda bazı bitkisel ilaçlar da virüslere karşı vücut direncini arttırmak açısından faydalı olabilmektedir.

GRİBİN TEDAVİSİ İÇİN NE YAPMALI?

Nezle ile gribin iki ayrı virüs tarafından oluşan iki farklı hastalık olduğu unutulmamalıdır. Nezle hafif şikayetlerle ortaya çıkıp çabuk geçerken, grip biraz daha ağır seyredip ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. Alınan tüm önlemlere rağmen grip tanısı konulan kişilerin en az 5-7 gün süreyle istirahat etmeleri gerekmektedir. İstirahat hem hastanın daha çabuk iyileşmesinde hem de bulaştırıcılık riskinin azalmasında fayda sağlar. Hastalığın en yaygın belirtileri olan; ateş, kas-eklem ağrıları ve halsizlik sorunlarını azaltmak için doktor kontrolünde ilaç başlanmalıdır. Gribin akciğer tutulumuna ve zatürreye neden olmaması için doktora başvurmakta geç kalınmamalıdır.