BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,72
ALTIN 2.417,18
HABER /  GÜNCEL

Gözenek sorununa alternatif çözümler

Genellikle 'siyah nokta' diye anılan cilt gözeneklerinin kapanması can sıkıcı sorunlara neden olabilir.

Abone ol

Cildimizdeki gözeneklerin zamanla açılmaları ya da çeşitli nedenlerle kapanmaları ciddi bir sorun haline gelebilir. Dr. Elif Ebru Filiz bu konudaki soruları cevapladı.

GÖZENEKLER NASIL GENİŞLİYOR VE TIKANIYOR?

Deri yüzeyinde her bir yağ bezinin deriye açıldığı porlar (gözenekler) bulunur. Yağ bezleri ürettikleri sebum (yağ) salgısını kıl folikülünün yanından deriye boşaltırlar. Özellikle yağ bezlerinin yoğun olduğu yüzün T bölgesi alanlarında gözlenen bu problemde; sebum salgısının koyu kıvamda olması, yağ bezinin hormonal nedenlerle ya da bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak yağ üretimini artırması veya deriyi döşeyen hücrelerin bu gözenekler içine dökülmesi sonucu bu kanallar tıkanır. Buna bağlı olarak siyah ve beyaz noktalar (komedonlar) oluşur. Gözenekler içindeki sebum, deri bakterileri ile birleşip irinli aknelere de dönebilir. Siyah noktalar olarak kalabilir ya da zamanla içi boşaldıkça geniş ve delikli bir görünüme yol açabilir. Bütün bu saydığımız problemler, özellikle orta yaş ve üzeri kadınlar için ciddi sıkıntı yaratabilir.

GÖZENEKLER NEDEN ZAMANLA AÇILIR?

Ciltte biriken yağ ve doku artıkları zaman içinde gözeneklerin genişlemesine neden olabilir. Ayrıca yaş ilerleyip deri elastikiyeti azaldıkça gözenekler daha da genişler. Yağ bezinin yoğun olduğu yüz gibi alanlarda daha fazla genişlemiş gözenek bulunabilir. Ayrıca terleme nedeniyle yağ salgısı arttıkça ciltteki gözenekler genişleyebilir. Cilt tipi de bu konudaki önemli etkenlerden biridir. Örneğin yağlı ciltlerde genellikle kuru yapılı ciltlere göre daha fazla sayıda genişlemeye eğilimli gözenek bulunur.