BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,84
HABER /  GÜNCEL

Gözaltında neler yaşanıyor?

'Paralel yapı' iddiasıyla başlatılan soruşturmada gözaltına alınan 105 polisin emniyetteki sorgu süreci devam ediyor.

Abone ol
İstanbul merkezli yürütülen operasyonlarda gözaltına alınan 105 polisin sorgusuna başlandı. Avukat Ömer Turanlı, gözaltındaki müvekkillerine 25 sayfalık soru sorulduğunu ve Cuma'ya kadar ifade sürecinin tamamlandığını söyledi.

Gözaltı sürecinde bazı sıkıntıların yaşandığını; ancak asıl sorunun kaçma şüphesi olmayan bazı isimlerin bilerek kelepçelendiğini ve bununla ilgili gerekli yasal süreci başlatacaklarını söyledi.


22 Temmuz Operasyonu'nda gözaltına alınan polislerin avukatlarından Ömer Turanlı, sorguda 25 sayfalık soru olduğunu söyledi. Turanlı, savcının ek gözaltı süresi aldığını öğrendiklerini de belirtti. Turanlı ayrıca eşi fenalık geçiren Emniyet Müdürü Ömer Özüyılmaz'ın durumunun iyi olduğunu söyledi. 22 Temmuz operasyonunda 115 kişiden 105'i gözaltına alınmıştı.

O İDDDİA AİLELERİ PERİŞAN ETTİ- FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN 
 
25 SAYFALIK SORU VAR
 
Avukat Ömer Turanlı, Emniyet önünde bekleyen gazetecilere açıklama yaparak, şunları söyledi:
 
“İfadelere başlandı. Birkaç arkadaşın ifadesi verildi. Bizim müvekkillerimizle ilgili yaklaşık 25 sayfalık soru var. Bu 25 sayfa içerisinde özellikle Selam-Tevhid soruşturmalarıyla ilgili sorular mevcut. Casusluk, özel hayatın gizliliğinin ihlali gibi isnatlarla ilgili sorular var. İfadeler savcı beye gönderiliyor. Savcı beyin de bu ifadeler üzerine karar vermesini bekliyoruz. Savcı beyin de kararı ya 'Mevcutlu getirin' veya 'Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması' yönünde olacaktır. Ama şu an müspet ya da menfi verilen bir karar yok. Yaklaşık 10 kişinin ifadesi alındı. İftardan sonra da ifadeler devam edecek. Aynı şekilde benzer sorularla ifadeler verilecek. Sorular Selam-Tevhid soruşturmasıyla ilgili. Soruşturmanın gizliğinin ihlali, özel verilerin hukuka aykırı kaydedilmesi, hukuka aykırı tapelerle ilgili."
 
“CUMA'YA KADAR TÜM İFADELER TAMAMLANMIŞ OLUR"
 
Savcılığın vereceği karara göre de, Sulh Ceza Mahkemesi hakimlerinin talimatı doğrultusunda ya tutuklama ya da tahliye kararı verileceğini belirten avukat Ömer Turanlı, “Tutuklama kararı verilirse, bir üst mahkeme olan 2. Sulh Ceza Mahkemesi, 3. Sulh Ceza Mahkemesi tutuklamaları inceleyecek. Böyle devam edecek. Zannediyorum Cuma gününe kadar da tüm arkadaşların ifadesi, savcılık ve mahkeme aşaması tamamlanmış olur diye düşünüyorum" dedi.

49984_44961_23072014230658_8.jpg 
 
Gözaltında kötü muamele var iddiası bazı aileleri endişelendirdi. Ömer Üzüyılmaz'ın eşi fenalık geçirdi. 


EŞİ FENALAŞAN MÜDÜR
 
Gözaltındaki emniyet müdürü Ömer Özüyılmaz'la ilgili bilgi veren avukat Turanlı, “Ömer Özüyılmaz müdürle ilgili hanımefendiye yanlış bilgi verildi sanırım. Az önce görüştüm. Ömer Bey'in sağlığı iyi. Psikolojik olarak yıpranmalar oluyor. Bu da normaldir. Kolay bir soruşturma değil. Ama soruşturma salim bir şekilde devam ediyor" dedi.
  
Gözaltı şartları sorulan Turanlı, şu bilgileri verdi:
 
“Tabii ki çok iyi olmayabilir. Bu, gözaltı sonuçta. Herkese istediği rahatlığı veremeyebilirsiniz ama, bizim burada en çok müşteki olduğumuz husus kelepçe mevzuudur. Yani sizin kelepçe vurduğunuz insanlar emniyet müdürü, emniyet amiri, komiser, başkomiser. Yıllardır emniyete hizmet etmiş insanlar. Benim birkaç müvekkilime telefonda ulaştılar. 'Hiçbir şekilde memur arkadaşlar yorulmasın, biz gelip ifademizi vereceğiz' dedik. Geldik ve müvekkilimizi teslim ettik.

"KELEPÇELER HUKUKA UYGUN DEĞİL"

Teslim etmemize rağmen, hastane çıkışı sırf basına gösteri olsun diye kelepçe vuruluyor. Bu kelepçe de hukuka aykırıdır. Yasada kelepçe vurulmasının şartları bellidir. Şahıs kaçacaksa, kaçma şüphesi çok ciddiyse ve kolluk güçleri yetersizse, bu durumlarda kelepçe durumu uygulanır. Ama bu keyfî bir şekilde uygulanıyor. Müvekkiller bunlardan mustaripler. Biz bunlarla ilgili savcılığa gerekli şikayetleri yapacağız. Bunun hazırlığı içerisindeyiz. Sorgular bitsin diye bekliyoruz" şeklinde konuştu.
 
“SAVCI EK GÖZALTI SÜRESİ ALMIŞ"
 
Turanlı, “Savcı tekrar ek gözaltı süresi almış galiba. Bize yazılı bir talimat gelmedi ama müvekkillere imzalatılmış. O talimatlarla ilgili birkaç sıkıntımız var. Hangi savcı beyin aldığıyla ilgili. İsim, soyisim veya savcı beyin sicil numarası yok. Müvekkiller bunlardan da mustarip. Çünkü kimin uzatma kararı verdiğinin gösterilmesi gerekiyor. Süresi, yani kaç saat verildiği, ne kadar verildiği, bunlar yazmıyor. Biz bunlarla da takibat yapacağız" diye konuştu.