BIST 9.680
DOLAR 32,43
EURO 34,44
ALTIN 2.490,00
HABER /  RAMAZAN

Göz ve burun damlası orucu bozar mı? Orucu bozan şeyler

Orucu bozan şeyler arasında göz damlası bulunmuyor. Diyanetin fetvasına göre göz damlası gibi burun damlası da mideye ulaşsa bile orucu bozmuyor. Göz kendini yenileyemeyen bir organ olduğu için sağlığınıza dikkat edin.

Abone ol

Ramazan ayı ile birlikte, sağlık ve oruç ile ilgili pek çok soru akılları kurcalıyor. Oruç tutanların aklındaki sorulardan bir tanesi de göz sağlıklarını korumak için alacakları tedbirlerin oruçlarını bozup bozmayacağını ilgilendiriyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, kendisine yoğun olarak yöneltilen soruları cevaplandırdığı Din İşleri Yüksek Kurulu web sitesinde yayınladığı fetvada göz damlasının orucu bozmayacağını açıkladı.

Orucu bozan şeyler konusunda Diyanet'e en çok sorulan konulardan biri de göz damlasıyla ilgiliydi. Diyanet 'göz damlası orucu bozar mı' sorusuna şu yanıt verdi;

-Uzman göz doktorlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç miktar olarak çok az (1 mili- litrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup, bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesamat yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Damlanın yok denilebilecek kadar çok az bir kısmının, sindirim kanalına ulaşma ihtimali bulunmaktadır. Bu bilgiler, yukarıdaki bilgilerle birlikte değerlendirildiğinde, göz damlası orucu bozmaz.

BURUN DAMLASI KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?: Diyanete burun damlası orucu bozar mı sorusu da yöneltildi. Diyanetin fetvası bu konuda şöyle oldu;

-Tedavî amacıyla burna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0,06 cm ’tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emil- mekte olup, çok az bir kısmı ise mideye ulaşmaktadır. Bu da, dinî açıdan abdestte ağza su vermede olduğu gibi af kapsamında değerlendirildiğinden orucu bozmaz.

GÖZ DOKTORLARINDAN ÖNEMLİ UYARI : Dünyagöz Ataköy’den Prof. Dr. Hüsnü Güzel ramazanda göz damlasının ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek şu uyarıyı yaptı:

-“Ramazan aylarında, özellikle göz damlalarının oruç konusunda bir problem yaratıp yaratmadığıyla ilgili sorular tarafımıza ulaşıyor. Bu noktada geçtiğimiz dönemlerde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan ve göz damlası kullanmanın orucu bozmayacağını belirten fetva konusunda bilinç oluşması önem taşıyor. Çünkü her hastalık gibi, göz hastalıklarının tedavilerinde de süreklilik çok önemli. Vücudumuzda kendini yenileyemeyen organlardan olan göz, ekstra özen istiyor.Bu nedenle gerek teşhis gerek tedavinin doğru yapılması ve devam ettirilmesi gerekiyor. Ramazan aylarında da tedavilere engel teşkil edecek bir durum bulunmuyor”.