BIST 9.487
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.494,89
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Görünmez adam Türkiye'de

Bedenini kamufle ederek görünmezliğe ulaşan sanatçının çalışmaları Türkiye’de ilk kez sergilenecek.

Abone ol

Bu yıl 26-28 Eylül tarihlerinde ikincisi yapılacak ArtInternational uluslararası sanat fuarına katılacak sanatçılar belli olmaya başladı. Bunlardan biri de sanat dünyasında “Görünmez Adam” olarak tanınan Çinli sanatçı Liu Bolin.

İşleri Türkiye’de ilk kez sergilenecek ve Galerie Paris-Beijing standında yer alacak sanatçı, kamuflajı bir sanat eylemine dönüştürüyor ve kendini, seçtiği bir fonla aynı desene boyayarak gizleniyor. Özellikle Çin hükümetine karşı yaptığı politik çalışmalarıyla ses getiren Bolin, telefon kulübesinden süpermarkete, Çin Seddi’nden Olimpiyat Stadı’nın bir parçası olmaya varan performanslar sergiliyor.

Kendini “yok ederek” sorunları görünür kıldı

1973 doğumlu Liu Bolin, heykel eğitimi aldıktan sonra ilk kişisel sergisini 1998 yılında açtı. 2005’te kendisinin de dahil olduğu ve 140'tan fazla sanatçının yaşadığı Suojia Köyü’nün hükümet tarafından yıkılmasını protesto etmek amacıyla başlattığı “Hiding in the City/Şehirde Saklanmak” adlı fotoğraf serisiyle adını geniş kitlelere duyurdu. Performanslarına günlerce ve saatlerce hazırlanan sanatçı, kendini “yok ederek” meseleye dönüştürdüğü konuları görünür kıldı.

Bolin’in işleri Türkiye’de ilk kez, uluslararası sanat fuarı ArtInternatioal’da sergilenecek. Fuar, 26-28 Eylül tarihlerinde arasında Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek