BIST 9.791
DOLAR 32,51
EURO 34,93
ALTIN 2.435,39
HABER /  GÜNCEL

Görmez'den FETÖ yorumu! Özür borcumuz var

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ''bizim bu coğrafyalara FETÖ'den dolayı bir özür borcumuz var. Çünkü İslam aklını heba etmiştir'' açıklamasında bulundu.

Abone ol

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, 11 Kasım'da Minsk Camisi'nin açılışına katılmak üzere ziyaret ettiği Belarus'ta bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Başkanlığın yeniden yapılanma çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Görmez, gündemdeki konularla ilgili soruları yanıtladı.

Görmez, Avrupa'da yaygınlaşan İslamofobik nefreti de bir fırsat olarak değerlendiren Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ), 15 Temmuz sürecinden sonraki en büyük ihaneti, Avrupa üzerinden kendi ülkesine yapmaya başladığını belirterek, "Hem yurt içinde hem de yurt dışında bunu ortadan kaldırmak için daha yoğun bir çaba içinde olmalıyız. Diyanet İşleri teşkilatının, görev tanımlarını tamamen değiştirmeden yoluna devam etmesi mümkün değil." dedi.

FETÖ'DEN DOLAYI ÖZÜR BORCUMUZ VAR

FETÖ'nün bu yöndeki çalışmalarının 2010 yılından itibaren başladığına işaret eden Görmez, "Üzülerek belirteyim, bizim bu coğrafyalara FETÖ'den dolayı bir özür borcumuz var millet olarak. Çünkü bu coğrafyada 100 yıllık fasıladan, fetret döneminden sonra yeşerebilecek İslam kimliğini de başka yönlere kanalize etmiştir, İslam aklını da heba etmiştir." diye konuştu. 

ÜÇ AİDİYETİ YOK ETTİLER

FETÖ'nün bölge ülkelerinde kurduğu müesseselerle çocukların üç aidiyetini yok ettiğini ifade eden Görmez, bunlardan birincisinin aile aidiyeti, ikincisinin kendi milletlerine olan aidiyet, üçüncüsünün ise İslam ümmetine olan aidiyet olduğunu söyledi.

RUHUNU TESLİM ETMİŞ ELEMANLARLA YOLA DEVAM EDEMEYİZ

Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birinci kararımız, bu yapıya kalbini, ruhunu, aklını teslim etmiş herhangi bir arkadaşımıza bir tek camimizin mihrabını verip yola devam etmemiz mümkün değil. Ama ikinci önemli bir kararımız var, herhangi bir arkadaşımızın, bir mihrap görevlisinin, bir minber görevlisinin yanlışlıkla, haksız yere itham edilerek ihanet içinde olan yapının bir parçası olarak değerlendirilmesi asla mümkün olmaz.

GÖNLÜMÜZ BUNA RAZI OLMAZ

Diyanetin bu tür yapılardan kendisini koruma konusunda reflekslerinin güçlü olduğunu biliyoruz ama buna rağmen yanlış içerisinde olan arkadaşlarımızın varlığı ortaya çıktı, onlarla yolumuzu ayırdık. Ancak her bir elemanımızla ilgili müstakil bir soruşturmayı devam ettiriyoruz. Burada adaletten asla şaşmamalıyız. Bir tek arkadaşımızın dahi haksız yere bu ihanet içindeki yapı ile beraber anılmasına gönlümüz razı olmaz. Soruşturmalarımızın neticesinde herhangi bir arkadaşımız, masumiyeti ortaya çıkınca aynı yol ve yöntemlerle tekrar görevinin başına dönecektir."

FETÖ ONLARI KULLANDI

FETÖ'nün yıpratma kampanyasıyla ortaya çıkan olumsuz imajı dönüştürmek için Diyanet İşleri Başkanlığının bir sosyal ve toplumsal çalışma yapıp yapmadığının sorulması üzerine Görmez, FETÖ'nün her düşünceden medyayı ve siyasi yapıyı kullandığına dikkati çekti. Bugün de Avrupa kamuoyunu Diyanetin aleyhine çevirmek için yoğun bir propaganda içerisinde olduğunu vurgulayan Görmez, Diyanetin 40 yıldır Avrupa'da yaşayan Türklere din hizmeti götürdüğünü, bunu açık ve şeffaf bir şekilde yaptığını söyledi.

FETÖ TRAVMASINDAN SONRA...

Gerek Türkiye'de gerekse Türkiye dışında, özellikle FETÖ travmasından sonra İslam'ı tanıtacak, anlatacak din görevlilerinin eğitim düzeylerinin buna cevap verecek noktaya getirilmesi konusunda bir çalışmaları olup olmadığı sorusuna Görmez, "Biz daha çok kendi yağımızla kavrulacak şekilde arkadaşlarımızı yetiştirmişiz. Aslında az önce çerçevesini çizdiğim evrensel, küresel ölçekte dünyanın her tarafında din hizmetleri yürütebilmek için daha farklı bir yapılanmaya ihtiyacımız var. İmam hatip lisesi müfredatından ilahiyat müfredatına kadar hepsini gözden geçirmemiz gerekiyor." karşılığını verdi.