BIST 9.431
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.501,03
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Görme özürlüler resim öğretmeni olacak

Sonunda bu da oldu. Görme özürlülere öğretmenlik yolu açılırken sınırlar aşıldı! Görme özürlüler resim öğretmeni de olacak.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-
MEB Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde değişikliğe gidiyor. Taslağa göre görme özürlülere de öğretmenlik hakkı geliyor.

Ancak ilginç olan tam görme yeteneğine bağlı bir branş olan resim öğretmenliğine de görme özürlülerin alınacak olması.

Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı taslak görüş almak için eğitim sendikalarına gönderildi. Taslakta özürlü öğretmenlerin atanma koşullarını belirleyen özel bir bölüm yer aldı. Özürlüler için ilgili branşlarda yükseköğrenim mezunu olmanın yanı sıra sağlık raporlarına bakılarak atama yapılacak.

Buna göre bedensel özrü bulunanlardan kronik ve ilerleyici olan, doğrudan iklim koşullarından olumsuz etkilenen, kanser, verem, akıl hastalığı, ilerleyici nörolojik hastalıklar, organ nakli gibi uzun süreli tedaviyi gerektiren bir hastalığı bulunmamak şartı aranacak.

Görme engellilerin atanmasında da iki gözün toplam görme oranı en az 20’de 10 oranında olmak, renk algılama ve görme alanı bozukluğu olmamak şartı aranacak.

İlginç olan ise görme özürlülerin atanacağı branşlar arasında resim öğretmenliğinin de bulunması.Görme özürlüler edebiyat, matematik gibi branşların yanında resim öğretmeni olarak da atanabilecek. 

Yarı yarıya görme özürlülerin de resim öğretmeni olmasının yolunu açan düzenleme şöyle:

- Okul öncesi ve sınıf öğretmenliğine atanacaklarda; iki gözün toplam görme oranı en az 10/20 olmak, renk algılama bozukluğu bulunmamak, görme alanı bozukluğu olmamak,

- Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Yabancı Dil, Matematik, Müzik, Resim, Rehber Öğretmen, Görme Engelliler Sınıf Öğretmenliği, Sosyal ve Fen Bilimleri alanlarına atanacaklarda; iki gözün toplam görme oranı 10/20’den az olmak ve görme alanı ve renk algılama bozukluğu olmamak.