BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.247,12
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Google'ın 'Gizli Mod'u sandığımız kadar gizli çıkmadı!

Google, Chrome tarayıcısı için sunduğu Gizli Mod özelliğinin kullanıcı verilerini kaydettiği ve 'geçmiş' sekmesinde gözükmeyen arama sonuçlarını kişiselleştirdiği ortaya çıktı.

Abone ol

Geçmiş sekmesinde arama sonuçlarımızın gözükmesini istemediğimiz zamanlarda ve arama verilerimizin kaydedilmesini istemediğimiz durumlarda kullandığımız Gizli Mod, hayal kırıklığına uğrattı.


Araştırmalara göre Google'ın arama sonuçlarını, 'Gizli Mod'da da kaydettiği, kullanıcıya göre kişiselleştirdiği ortaya çıktı.

Chrome için sunulan bir özellik olan 'Gizli Mod'un, kullanıcıların Google'da daha önceden yaptığı aramaları takip ederek, ona göre sonuçları değiştirdiğini gösterdi. Gizlilik odaklı arama motoru DuckDuckGo'nun yaptığı araştırmada aynı arama terimlerini aynı anda giren bireylerin sonuçları karşılaştırıldı.

Google'ın arama motorunda yapılan aramaların farklı kullanıcılara farklı sonuçlar getirmesi modeline dayanan 'Filtre Balonu' özelliğinin Google'ın gizli modunda da geçerli olduğu açık bir şekilde görüldü. Araştırmaya katılanlar Google'ın Gizli Mod'unu kullanıp, aynı anda aynı terimleri aradı.

Gizli Mod'da aktif çalışılsa bile...
Ancak Google'ın arama sonuçları algoritması yine her bir kullanıcı için farklı sonuçlar getirdi. Bu sonuçların, haber ve video içerikleri için de kişiden kişiye farklılık gösterdiği ortaya çıktı. Diğer bir deyişle Google'ın "Filtre Balonu" algoritması, kullanıcı hesabından çıkış yapsa da Gizli Modu aktif olarak kullansa da yine de arka planda çalışıyor.

Gizlilik hissine kapılmayın!
Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren DuckDuckGo şu açıklamayı yaptı: İnsanlar, özel/gizli arama modunun, anonimlik sağladığı düşünüyor. Ancak elde ettiğimiz bulgular, aramalarınızın Google'ın tanıma algoritmasından geçtiğini gösteriyor. İnsanlar, 'Gizli Mod' olarak adlandırılan bu özelliğin, internette yaptıkları aramalara bir güvenlik ya da gizlilik sağladığı hissine kapılmamalılar.

GİZLENMEZ!
Google, Gizli Mod ile ilgili yardım sayfasında şu bilgilendirmeyi yapar: Chrome, göz atma geçmişinizi, çerezleri ve site verilerini veya formlara girilen bilgileri kaydetmez. İndirdiğiniz dosyalar ve oluşturduğunuz yer işaretleri tutulur. Etkinliğiniz ziyaret ettiğiniz web sitelerinden, işvereninizden veya okulunuzdan ya da internet servis sağlayıcınızdan gizlenmez.