BIST 8.823
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.239,06
HABER /  GÜNCEL

Google yasağında şaşırtan gerekçe

Türkiye'de pek çok kullanıcının şikayet ettiği Google yasağının altından Lig TV'nin IP engelleme girişimi çıktı.

Abone ol

Türkiye, haziran ayının başından beri Google'a erişim ile ilegili birçok sıkıntı yaşıyor. Bunlardan pek çoğu aşıldığı halde Google Aps ile ilgili erişim engelleme sorunu bir türlü halledilemiyor.

Google Aps pek çok firmanın, Kobi'nin ve kişisel kullanıcının web siteleri, dosya paylaşımları, emailleri için kullandığı bir uygulama olduğundan mağduriyet had safhada.

BTK geçtiğimiz hafta bu yönde gelen şikayetler üzerine bir inceleme başlatmış ve ilginç bir sonuca ulaşmıştı. Google Aps'e erişim engelleyen IP kısıtlaması kendilerinden bağımsız bir şekilde allınan bir mahkeme kararına dayanıyordu. Bu durumu geçen hafta haber olarak sizlere duyurmuştuk.

İlgili mahkeme kararını araştırdığımızda daha da ilginç bir durumla karşılaştık. Söz konusu IP engellemeyi yürürlüğe koyan mahkeme kararı, Digitürk'ün başvurusu üzerine alınmıştı.

Lig TV yayınlarının kanunsuz şekilde internet üzerinden yayınlanmasını engellemek için haklı olarak harekete geçen Digitürk ve Lig TV, bu yayını yapan internet sitelerini tespit etmiş ve mahkemeye başvurmuş. Lakin kendisi de bir teknoloji firması olan Digitürk bana göre ciddi bir ihmal hatta hata yapmış ve mahkemeden mağduriyetlerini gidermek, telif haklarını korumak için "içerik bazlı engelleme" değil "IP engelleme" talebinde bulunmuş. Dolayısıyla da mahkemede alınan kararda yer alan 74.125.43.121 no'lu IP, aslında engellenmek istenen bir internet sitesine değil, o sitenin uygulamasını kullandığı Google Aps'e ait olduğundan şu an pek çok kullanıcıyı sıkıntıya düşüren durum oluşmuş.

Selin KUNT- Habertürk