BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.509,30
HABER /  GÜNCEL

Google yasağı gelmeden sayfası hazırlandı

Mahkemenin Google'a verdiği süre biterken olası bir erişim engeline karşı operatör şirketi Vodafone, Google'a olan erişiminin engellendiği yönünde bir sayfa hazırladı.

Abone ol

İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, geçtiğimiz günlerde yaşanan terör olayı ile ilgili görüntülerin internetten çıkartılması için karar çıkarttı. Google, Youtube, Twitter ve Facebook’a görüntüleri kaldırması için sadece birkaç saat verildi. 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun’un 8/2. maddesine dayanılarak görüntülere erişimi engellemeyen sosyal ağların ve hatta internet arama motorlarının erişimi engelleniyor.

Yasak isteği “Milli Güvenliği ve Kamu Düzenin Korunması ile suç işlenmesinin önlenmesi ve kamu görevlileriyle vatandaşların internet ortamında yer alan yasa dışı içerikler nedeniyle mağdur olmaması, zarara uğramaması, hak ve özgürlüklerin muhafaza edilmesi amacıyla talebin kabulüne karar verilmiştir.” şeklinde onaylandı. Basında yasak, internet ortamında da uygulanıyor. Uygulama internet erişimini sağlayan Türkiye’de bulunan şirketlere iletiliyor. Turkcell, Vodafone, Avea, TTNET, Türksat, Superonline ve diğerleri kararı uygulamak ya da yaptırım ile karşı karşıya kalmak durumunda.

Özetle 5651 ile artık basından sonra internet üzerinde de bilgi, belge, görsel ve videolar sakıncalı bulunduğunda direkt olarak kendisi kaldırılamazsa, üzerinde bulunduğu platform Google bile olsa engelleniyor. Bu karar büyük çaplı arama motoru, sosyal ağ ve internetin bel kemiğini oluşturan hizmetlere bile uygulanıyor.

google.20150407022433.jpg

GOOGLE'A 4 SAAT SÜRE VERİLMİŞTİ

İstanbul Sulh Ceza Hakimliği, şehit Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması görüntülerini yayınlamaya devam eden Google ve aynı yer sağlayıcı üzerinden yayın yapan YouTube'un söz konusu yayınları içerikten çıkarmasına, aksi halde sitelere erişimin engellenmesine karar vermişti.

Google'a verilen 4 saatlik süre dolarken an itibariyle herhangibir erişim engeli tespit edilemedi.

VODAFONE, YASAĞIN SAYFASINI HAZIRLADI

Öte yandan, operatör şirketi Vodafone, Google'a olan erişiminin engellendiği yönünde bir sayfa hazırladı.

‘Google erişim engellenmesi hakkında’ başlığıyla hazırlanan sayfada, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2015/1644 D.İŞ sayılı kararı gereğince Google’a erişim engellenmiştir yazısı yer aldı.