BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.428,90

Google ve Facebook gazeteciliği

Google'de olduğu gibi, Facebook gazeteciliği hüküm sürmüş haber sitelerinde.. Hâlâ öyle... Yeni Şafak'taki 10 milyonluk like sayfasının uçması, işte bu yüzden çok önemli.

Türkiye'nin ilk haber sitesi olma özelliği taşıyan İnternethaber, her konuda öncü olmalı, olmalıydı. Ama olamadık, özellikle sosyal medya konusunda çok çok geride kaldığımızı itiraf etmek zorundayım. 

2006 yılında 300 binden fazla Facebook hayranımız vardı. Bir sabah kalktık, sayfamız hacklenmiş. Facebook'a yazmayı, çalınan hesabımızı geri almayı akıl edemedik.

Yeni bir sayfa açtık, yolumuza devam ettik. 

Twitter'da da aynı sorunları yaşadık defalarca.. 

Facebook'a o zamanlar önem vermediğimi söylesem aslında her şeyi özetlemiş olurum. 

Süleyman Özışık'ın Facebook'ta zaman geçirmesine çok kızıyordum. O bana, Facebook'un faydalarını anlattıkça çılgına dönüyordum. Öz kardeşim yıllarca beni ikna edemedi ama, elin gavuru iki dakikada aklımı başımdan aldı. 

BBC'nin daveti üzerine Londra'ya gittim. BBC'yi gezerken, iki editörün sürekli Facebook'la uğraştığını ikisinin de twitter'ın başından hiç ayrılmadığını gördüm. 

Sordum:

- Bunlar sürekli Facebook'ta ne yapıyor?

"Haber paylaşıyorlar ve siteye ziyaretçi kazandırıyorlar" dediklerinde, aylarca Süleyman'a haksızlık yaptığımı anlamış oldum. Merak etmeyin gelir gelmez helallik aldım, özür diledim. Bununla da kalmayıp bütün çalışanların Facebook hesabı açmalarını istedim. 

Hal böyleyken, bir süre sonra Türkiye'de Facebook gazeteciliğinin hüküm sürdüğünü gördüm. 14-16 yaşlarında çocuklar kapıyı çalıp, Facebook trafiği satmak istedi. 

"Hayırrrrr" diye karşı çıksamda, rakiplerimizin bu işe çoktan başladıklarını öğrendim. "Kim?" sorusu abes, çünkü tek bir site değil, tek bir kişi değil, hepsi, hepimiz... Ondan sonra sayfa satın almaları başladı, sayfa birleştirmeleri ile birlikte, bir de baktık ki rakiplerimizin Facebook hayran sayısı alıp başını gitmiş.. 

10 milyon, 5 milyon... 12 milyon... 

Biz?

Onlar gitmiş, aya biz kaldık yaya :)

Google'de olduğu gibi, Facebook gazeteciliği hüküm sürmüş haber sitelerinde.. Hâlâ öyle... Yeni Şafak'taki 10 milyonluk like sayfasının uçması, işte bu yüzden çok önemli. Yeni Şafak'ın kızılca kıyameti koparmasının nedeni işte bu.. 

Sosyal medyada Yeni Şafak'a bu konuda eleştiriler yapılıyor, yok efendim bu kadar takipçi nasıl olurmuş falan diye.. Haksızlık yapılıyor, zira Yeni Şafak bu işte tek değil ki, herkes yaptı yapıyor. Bugün Yeni Şafak'ı yerden yere vuran eski Zaman mensuplarının tamamı bu işin bir parçasıydı. Bugün'ün Zaman'ın takipçileri de birleştirilen sayfalar yüzünden arttı. Yoksa Facebook ziyaretçisi kendiliğinden gelip bu siteleri sevmedi, beğenmedi. 

Ayrıca, Yeni Şafak yetkilileri ne hata yaparsa yapsınlar haklıyken, haksız duruma düşmüyorlar. Facebook böyle bir imkân tanımasa, kimse parasını onca sayfaya yatırmaz ve birleştirme yapmaz. Facebook birleştirme imkanı tanıdığı için, Yeni Şafak yönetimi de bu yönde yatırım yapmış ve ciddi de harcama yapmışlar. 

Yeni Şafak gereksiz yere ortalığı velveleye veriyor, öyle ya da böyle eski hayran sayılarına kavuşacaklardır. Facebook korktuğu için geri adım atmayacak, 

Facebook geri adım attığı zaman, işin içinde ne bir sansür, ne de PARALEL bir el olmadığını hep birlikte görmüş olacağız. Ben bu işin Yeni Şafak'ın sosyal medya işlerini yürüten arkadaşın hatasından kaynaklandığını düşünüyorum. 

Bütün sayfaları birleştirmek, büyük, en büyük hatta daha da büyük olma arzusu... 

O arkadaşın aç gözlülüğü ne yazık ki Yeni Şafak'a çok pahalıya mal oldu. 

Geçmiş olsun!