BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.306,14
HABER /  GÜNCEL

Google Nest, Mercedes ve Jawbone'la işbirliğine gidiyor

Google'ın satın aldığı Nest, 'akıllı termostat' ve yangın alarmı projeleriyle Mercedes ve Jawbone gibi dev isimlerle ortak çalışmalar başlatıyor.

Abone ol

Google'ın satın aldığı Nest, şimdi de 'akıllı termostat' ve yangın alarmı projeleriyle Mercedes ve Jawbone gibi dev isimlerle ortak çalışmalar başlatıyor.

Nest'in yeni açılımının ilk adımları Mercedes ve Jawbone ile atılıyor.

Bu aşamada ürünlerin, ısı kontrollü termostat ve yangın alarmı fonksiyonları olması hedefleniyor.

Nest'in kurucu ortaklarından Matt Rogers, ürünleri kullanan kişinin hangi özellikleri ne ölçüde kullanmak istediğini seçebileceğinin altını çizdi.

Bilgisayar korsanları uyarısı

Uzmanlar ise bu durumdan yararlanmak isteyebilecek bilgisayar korsanları olabileceği konusunda uyardı.

Oxford Internet Enstitüsü'nden Dr. Ian Brown "Kimse sabaha karşı 4'de sahte bir yangın alarmıyla uyandırılmak istemez" diyerek aynı endişeye dikkat çekti.

Bu yeni projenin deneme sürümü internet üzerinden başlatılmış durumda.

Rogers ise bu doğrultuda bilgisayar korsanlarının veya Nest'ten bağımsız programcıların projeye erişimini kısıtlamak ve engellemek için adımlar atıldığını açıkladı.

Rogers bu kişilerin hesaplarının kapatılma yetkisinin Nest'te olduğunu ve sistemin içerisinde hareket edilebilmesi için çeşitli onay süreçlerinden geçilmesi gerektiğini de ekledi.

'Şeylerin İnterneti'

Google geçtiğimiz senenin başında, çok sayıda ürünü bulunmayan Nest'i 3,2 milyar dolara satın aldı.

Google Yönetim Kurulu Başkanı Eric Schmidt, Nest'i bu koşullar altında satın almanın, hayatı kolaylaştıran 'akıllı ürünler' üzerine büyük bir yatırım olduğunu açıkladı.

'Şeylerin interneti' olarak adlandırılan yeni yaklaşım doğrultusunda Google Nest'in yanı sıra LG, Samsung ve Apple gibi firmalar da alışılmışın dışında akıllı ürünlerin tasarım ve üretimine başlamış bulunuyor.

Bu ürünler arasında akıllı telefonlardan komut alan buzdolapları, klimalar ve çamaşır makinaları yer alıyor.

Nest'in Jawbone ve Mercedes ile yürütmeyi tasarladığı projede, kişinin uyanmasıyla kendiliğinden harekete geçen, evden çıkmasıyla kapanan ve eve gelmesine 30 dakika kala tekrar devreye giren havalandırma ve klima sistemleri bulunuyor.

Ürünü kullanan kişinin uyandığı, taktığı Jawbone Up bilekliğinden, eve gelmesine yarım saat kaldığı ise arabasının (Mercedes) konumundan anlaşılacak.

Logitech, Whrilpool ve IFTTT da Nest'le bu doğrultuda ortak proje yürütmek isteyen firmalar arasında.

Gizlilik Hakkı

Yazılımla uğraşan çoğu firma gibi Google da kullanıcılarının kişisel bilgilerine olan erişimi sebebiyle olumsuz eleştirilere maruz kalıyor.

Nest-Google birlikteliği öncesinde Nest, kullanıcılarını Google'la herhangi bir kişisel bilgi aktarımına zorlamayacağını bildirmişti.

Fakat bu yeni açılımla Nest, kullanıcıların isteğe bağlı olarak Google'a bilgi verebileceklerini ancak bunun kişisel bir tercih olduğuna ve bir zorunluluk olmadığına dikkat çekti.