BIST 9.457
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.497,41
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Gölhisar makarnalık buğday üretecek

Burdur’un Gölhisar ilçesi çiftçilerine, İtalya’da yetişen ve makarna yapımında kullanılan Levante buğdayı tanıtıldı.

Abone ol

Gölhisarlı çiftçilere İtalya’ya yetişen sarısı yüksek Levante buğdayı hakkında bilgi Tasaco Pazar Geliştirme ve Teknik Departman Şefi Durmuş Kaygısız, levante buğdayının sarısı yüksek, orta boylu ve kılçıklı bir yapıya sahip olduğunu, kılçıklı yapısı sayesinde kuşların ekine zarar vermediğini söyledi.

İtalya’da tescil edilen Levante buğdayını 3 yıl sonra Türkiye’ye getidiklerini aktaran Durmuş Kaygısız, “Kaliteli makarna için buğdayda pigment maddesinin yüksek olması aranan bir özellik. Levante çeşidinin danede protein içeriği de oldukça yüksek. Bin dane ağırlığı ortalama 43 gramdır ve soğuklara dayanıklı bir çeşit. Dane dökmez ve harman olma kabiliyeti çok yüksek. Türkiye'de deneme üretimlerinde herhangi bir hastalığa rastlanmadı. Çiftçiler bu çeşidi tarım kredi kooperatiflerinden temin edebiliyor. Amacımız ürünümüzü Burdur çiftçisine daha iyi tanıtarak çiftçilerimizin verimi yüksek olan buğdayı tercih etmelerini sağlamak” diye konuştu.
Çiftçilerin daha iyi verim almaları için tarla günlerinde ürün tanıtımı yaptıklarını aktaran Burdur Tarım İl Müdürü Kadir Güven ise, “Tarla günleri etkinliğinde çiftçilere yenilikler ve araştırmaları aktarıyoruz. Bu anlamda İl Tarım Müdürlüğü olarak araştırmaların çiftçilere ulaştırılması konusunda etkinliklerimiz ve çalışmalarımız devam edecek” dedi.