BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.510,73
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Gök'ten Gökçek hakkında suç duyurusu

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ve CHP'li Belediye Meclis üyeleri otobüs güzergahlarının değiştirilmesine ilişkin açıklama yaptı.

Abone ol

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, otobüs hatlarını iptal etmek suretiyle Mamak Tuzluçayır halkını cezalandırdığı için Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında “görevi kötüye kullanmaktan” dolayı suç duyurusunda bulundu.

Gök, suç duyurusunda, otobüsler için yapılan güzergah değişikliği ile binlerce vatandaşın işine ve evine ulaşmakta güçlük çektiğini ve uzun mesafeler yaya olarak yürünmek zorunda kalındığını belirterek, “Şüpheli, kendini savcı, hakim ve infaz memuru gibi görerek olayla hiçbir ilgisi bulunmayan halka eziyet etmekte ,görevini kötüye kullanmaktadır” dedi.

Açıklamaya CHP Mamak İlçe Başkanı Adnan Demirci, Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Doğan Yılmazkaya, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Emin Tırpancı, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Av.Haydar Demir, CHP Mamak Bel.Mec.Grup Başkanvekili Necaattin Kahraman, Tuzluçayır Mahalle Muhtarı Zülfikar Odabaşı, Şirintepe Mahalle Muhtarı Arap Aykaç, Kartaltepe Mahalle Muhtarı Abidin Gökdelen, Çağlayan Mahalle Muhtarı Gani Pilavcı,Şahintepe Mahalle Muhtarı Sibel Pilavcı katıldı.
Gök, "Mamaklıların otobüs yakılmasıyla uzaktan yakından bir alakaları yoktur. Daha önce yaptığım yazılı basın açıklamasında ve TBMM’ne İçişleri Bakanının yanıtlaması istemiyle verdiğim yazılı soru önergesinde durumu açıklıkla belirttiğim ve normal güzergaha dönülmesini, halkı haksız yere mağdur eden uygulamaya son verilmesini istediğim halde durum normalleşmemiş ve İçişleri Bakanı cevap dahi vermemiştir.” diye konuştu.

Gök açıklamasında, “Belediyelerin görevleri arasında halkın üzerine suç atmak gibi bir görev bulunmamaktadır” diyen Gök, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, suç üreterek, uydurduğu suçu halkın üzerine atıp halkı cezalandırmaktadır. Melih Gökçek, halka ceza kesmekte ve belediye kurullarını infaz memuru gibi çalıştırmaktadır. Belediyenin böyle bir görevi ve yetkisi yoktur. Melih Gökçek görevini kötüye kullanmaktadır" sözlerini sarf etti.

TÜM YASAL HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ

Tüm uyarılarına kulak tıkayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek hakkında yaptığı suç duyurusu hakkında bilgi veren Levent Gök’ün konuşmasından sonra, mağdur edilen mahalleler adına Çağlayan Mahalle Muhtarı Gani PİLAVCI söz alarak, “CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK’e teşekkür etti ve Melih Gökçek’in eziyetine karşı hukuk içinde tüm yasal haklarımızı kullanacağız” dedi.
Levent GÖK’ün basın açıklamasında bilgi verdiği suç duyurusu metni şöyle:

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
ŞİKAYET EDEN : Levent Gök 
CHP Ankara Milletvekili /TBMM Ankara
ŞÜPHELİ : İ. Melih Gökçek
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Ankara
ŞİKAYET KONUSU : Ulaşım özgürlüğünün engellemek suretiyle görevi kötüye
Kullanmak
SUÇ TARİHİ : 2014 Haziran ayı
AÇIKLAMALAR :
1- Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yer alan Mamak İlçesine bağlı Tuzluçayır, Şirintepe, Ege, Şahintepe,Kartaltepe,Çağlayan mahallelerini kapsayan Nato Yolu’nda hizmet veren 330, 340 ve 341 numaralı EGO otobüslerinin güzergahının Ankara B.Şehir belediyesince değiştirildiği öğrenilmiştir.
2- Geçtiğimiz günlerde aynı hat üzerinde bir belediye otobüsünün bilinmeyen şahıslar tarafından tasvip edilmeyecek şekilde yakılmaya çalışılmasından sonra gerçekleştiği anlaşılan bu iptal kararı ile birlikte bu mahallerde yaşayan yaklaşık 40.000 vatandaş adeta cezalandırılmıştır.
3- Bu iptale ilişkin tasarrufun duyulmasının ardından tarafımdan vekillik görevimin gereği olarak TBMM de soru önergesi vermek suretiyle hatların iptal edilmesiyle orada yaşayan tüm vatandaşlarımızın cezalandırıldığını bu nedenle karardan geri dönülerek, bu mahallerde yaşayan vatandaşlarımızın ulaşım hizmetlerinden Anayasaya, ilgili Belediye Mevzuatına uygun şekilde yararlanması düşüncesiyle normal seyrine dönülmesi çağrısında bulundum.
4- Ancak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan şüpheli, hatların iptal edilmesi kararından vazgeçmemiş ve yukarıda belirttiğimiz mahallelerde yaşayanları cezalandırmaya devam etmiştir.
Otobüsler için yapılan güzergâh değişikliği ile binlerce vatandaş işine ve evine ulaşmakta güçlük çekmekte, ikinci bir araca binmek suretiyle ulaşım temin edilmekte ve uzun mesafeler yaya olarak yürünmek zorunda kalınmaktadır.
5- Bilindiği üzere, TC Anayasası temel hak olan yerleşme ve seyahat özgürlüğü eanayasal güvence altına almıştır.
Anayasanın 23.maddesi:
“Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir.
Yerleşme hürriyeti, suç işlenmesini önlemek, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, sağlıklı ve düzenli kentleşmeyi gerçekleştirmek ve kamu mallarını korumak;
Seyahat hürriyeti, suç soruşturma ve kovuşturması sebebiyle ve suç işlenmesini önlemek;
Amaçlarıyla kanunla sınırlanabilir.
Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilir.
Vatandaş sınır dışı edilemez ve yurda girme hakkından yoksun bırakılamaz” demektedir.
Yine Belediye Mevzuatı gereğince, belediye başkanın temel görevi belediye sınırları içerisinde yaşayan vatandaşların en temel ihtiyacı olan ulaştırma hizmetini en iyi şekilde yerine getirmektir. Hatların iptal edilmesiyle birlikte, bu mahallelerde yaşayan vatandaşların ulaştırma hizmetini alamadıkları ve cezalandırıldıkları açıktır.
6-Otobüs yakılması olayı ile ilgili halkın herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Olayın faillerini bulmak ve yargı önüne çıkartmak emniyet güçlerinin işidir. Şüpheli, kendini savcı, hakim ve infaz memuru gibi görerek olayla hiçbir ilgisi bulunmayan halka eziyet etmekte, görevini kötüye kullanmaktadır.
7-T.C. Anayasası ile güvence altına alınmış hakları anayasaya aykırı şekilde kısıtlayan ve ilgili Belediye Mevzuatı ile kendisine verilen görevleri yerine getirmeyen şüpheli hakkında işbu başvuru zorunlu olmuştur.
SONUÇ : Yukarıda arz edilen ve resen soruşturulacak nedenlerle, şüpheli veya şüpheliler hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak görevi kötüye kullanmak suçundan cezalandırılmaları talebiyle kamu davası açılmasını saygılarımla arz ve talep ederim.