BIST 9.692
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.496,52
HABER /  GÜNCEL

Gökçek'in projelerine 'dur' kararı!

Ankara 5. İdare Mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinde inşa edilen Başbakanlık Hizmet Binası'nı da içeren ana imar planı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Abone ol

Mahkeme kararı, Avrupa'nın en büyüğü olması hedeflenen Ankapark projesi, yeni yapılan Çiftlik Bulvarı, çevre ve yol düzenlemeleri ile tüm yapılaşmayı etkiliyor.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Başbakanlık binası ve Ankapark projesi de dahil olmak üzere AOÇ'de yapılacak tüm inşaat faaliyetlerinin bu karardan sonra durdurulması gerektiğini belirterek, "Şu andan itibaren bir kumun dahi yerini değiştiremezler" dedi. Ankapark projesi, Gökçek'in seçim propagandasında öne çıkardığı projeler arasında yer alıyordu.

Milliyet gazetesinden Şenay Güner'in haberine göre; Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Ankara Barosu'nun 2011'de açtığı davada Ankara 5. İdare Mahkemesi, 3 yıl sonra yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda, AOÇ'un tarihi ve kültürel kimliğine vurgu yapıldı.

HUKUK SON NOKTAYI KOYDU

Mahkeme kararının ardından bir basın açıklaması yapan Candan, Başbakanlık binası da dahil olmak üzere AOÇ'de yapılacak tüm inşaat faaliyetlerinin bu karardan sonra durdurulması gerektiğini belirtti. Candan, şöyle devam etti:

"1/10000'lik koruma amaçlı nazım imar planına ve 1/1000'lik yol projelerine dair 3 yıl sonra hukuk gecikmeli de olsa yürütmeyi durdurma kararı verdi. AOÇ arazisi alanında yapılan Büyükşehir Belediyesi'nin Anka Park Projesi, Hayvanat Bahçesi, yeni yapılan Başbakanlık Hizmet Binası, tüm çevre ve yol düzenleme çalışmalarının durdurulmuş olması gerekiyor. Şu andan itibaren bir kumun dahi yerini değiştiremezler. Bu karar, AOÇ arazisinin 33 bin 500 dekarlık alanı kapsıyor. AOÇ için artık hukuk son noktayı koymuş ve talanı bitirmiştir. Bizim bu hükümetten beklentimiz, twitter yasasında nasıl hukuka uyuluyorsa aynı şeyi bu karar için de istiyoruz."

Şehir Plancıları Odası Başkanı Orhan Sarıaltun da "Biran önce bu projelerin durdurulmasını hem Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'ten hem de Başbakanımızdan istiyoruz" dedi.