BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.298,59
HABER /  POLİTİKA

Gökçeke çok kötü haber

Tam 3,6 milyon TL ödenmiş ama kime ödendiği, niye ödendiğinin belgesi yok. Sayıştay durumu tespit etti. Gökçek zorda...

Abone ol

Sayıştay’ın yaptığı inceleme sonucunda belediyeden burs olarak dağıtılan 3.6 milyon TL kuşkulu bulundu

BURSLAR KUŞKULU BULUNDU

Sayıştay sorgusunda Ankara Anakent Belediyesi’nin farklı tarihlerde aldığı burs ödeme kararları kuşkuya yol açtı. İnceleme kapsamındaki toplam 3 milyon 683 bin 495 TL’lik burs kuşkulu bulundu. Sayıştay’ın sorgusunda, belediyenin yoksul öğrencilere burs dağıtımının dayanağı olan yönetmeliğin de yasaya uygun olmadığı vurgulandı.

EVRAKLAR EKSİK

Melih Gökçek yönetimindeki Ankara Anakent Belediye Başkanlığı’nın yoksul öğrencilere dağıttığı burslardan yararlananların “yoksulluk belgesinin” olmadığı ve bursların ödendiğine ilişkin kayıtların bulunamadığı ortaya çıktı. Sayıştay sorgusundaki belirlemede, “Ankara’da ikamet eden ilköğretim, lise ve üniversitede okuyan yardıma muhtaç, fakir, dar gelirli, öksüz, kimsesiz, yetim, şehit aile çocuğu ve deprem ve doğal afetlere maruz kalmış öğrencilere burs verilmesi ile ilgili ödeme evrakları ve eki belgeleri arasında, yardım yapılan ailelerin aylık gelir düzeylerini ve söz konusu yardımın ilgilelere ulaştırıldığını kanıtlayacı belgelerin bulunmadığı tespit edilmiştir.

AÇIKLAMA İSTENDİ

Sayıştay, yaptığı belirlemenin ardından Ankara Anakent Belediyesi’nden şu belgeleri ve açıklamaları istedi: “Belediye meclisinin uygun gördüğü ailelere ilişkin belediye meclisi kararı ve söz konusu ailelerin fakir olduklarını kanıtlayıcı belgelerin; Deprem, sel, heyelan vb. nedenlerle tabii afetlere maruz kalan ailelerin söz konusu doğal afetlere maruz kaldığını kanıtlayıcı belgelerin; okul ihtiyaçları ve giyimleri aileleri tarafından karşılanamayan dar gelirli ailelerin dar gelirli olduklarını kanıtlayıcı belgelerin; yardımın ilgililere ulaştırıldığını kanıtlayıcı banka mutabakat yazılarının veya elden teslimlerde ilgililerin yardımı aldıklarına dair imzaların gönderilmesi... Aksi takdirde yardım yönetmeliği hükümlerine aykırı olan 3 milyon 683 bin 495 YTL burs yardımı yapılması gerekçelerinin açıklanması...”

13 GÖREVLİ SORUMLU TUTULDU

Sayıştay kuşkulu bulunan burslarla ilgili olarak aralarında eski Anakent Belediyesi Genel Sekreteri Kadir Ramazan Coşkun’un da bulunduğu 13 belediye görevlisinin sorumluluğu bulunduğuna işaret etti.

Belediyenin söz konusu bursların gerçekten bursiyerlere ödendiğini ve bursu alanların yoksul olduğunu kanıtlayamaması durumunda, Sayıştay’ın belirlediği sorumlulara zimmet olarak yazılacak. Belirlenen 3.6 milyon TL’lik kamu zararının da sorumlu kişilerden tahsili yoluna gidilecek.

Sayıştay’ın sorgusunda, belediyenin yoksul öğrencilere burs dağıtımının dayanağı olan yönetmeliğin de yasaya uygun olmadığı vurgulandı. Gerekçe olarak, belediyece düzenlenen yardım yönetmeliği konusunda Sayıştay’dan görüş alınmaması gösterildi

Kaynak: Cumhuriyet