BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,89
ALTIN 2.422,28
HABER /  GÜNCEL

Gökçek metroyu hükümete devretti

Ankara'da yarım kalan metrolar düzenlenen bir törenle Ulaştırma Bakanlığı'na devredildi

Abone ol

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan ancak kaynak yetersizliği gerekçesiyle bitirilemeyen metro inşaatları Ulaştırma Bakanlığı'na törenle devredildi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ankara metrolarının Ulaştırma Bakanlığına devredilmesinin sıradan bir iş olmadığını belirterek, "Rakam bile bu soğuk havayı ısıtmaya yetiyor; 3 katrilyon para (3 milyar TL). Türkiye Cumhuriyeti devletinin 2011'de ya da 2010'da yaptığı yatırımın yedide birini sadece Ankara metrosu için hükümet harcayacak ve işi inşallah iki sene içerisinde bir noktaya, işletilir hale gelebilecektir" dedi.

ÇİÇEK'TEN GÖKÇEK'E TEŞEKKÜR

Gökçek'e işi bu aşamaya kadar getirdiği için teşekkür eden Çiçek, "Bu iş bu kadar kolay değil. Soğanın acısını yiyen değil, doğrayan bilir. Buraya kadar bu işi doğradı, getirdi. İnşallah bundan sonraki kısmını da Ulaştırma Bakanlığımız yapacak" diye konuştu.Ulaştırma Bakanlığının bu işi iki sene gibi kısa bir sürede gerçekleştireceğini anlatan Çiçek, siyaset açısından marka bir şehir olan Ankara'yı 2023 vizyonuna göre Türkiye ve bölgenin marka şehri haline getirmeyi hedeflediklerin ifade etti.

DEVLET YATIRIMLARININ YEDİ DE BİRİ METROYA GİDECEK

"Ankara'da da çok önemli şeyler oluyor ama iddia ediyorum ki Ankaralılar Ankara'yı yeterince tanımıyor" diyen Çiçek, bu kadar maliyetli bir işin yapılacağından ve birçok önemli çalışmadan hemşehrilerinin çoğunun haberdar olmadığını söyledi. Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün burada imzası gerçekleşecek ve devredilecek olan bu iş sıradan bir iş değil. Rakam bile bu soğuk havayı ısıtmaya yetiyor; 3 katrilyon para (3 milyar TL). 3 katrilyon çok kolay değil, devlet yatırımlarının neredeyse yedide biri. Türkiye Cumhuriyeti devletinin 2011'de ya da 2010'da yaptığı yatırımın yedide birini sadece Ankara metrosu için hükümet harcayacak ve inşallah iki sene içerisinde bir noktaya, işletilir hale gelebilecektir. Çünkü bu işler belediyelerin işini aşıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesinin yaptığı en hayırlı işlerden bir tanesi, işi bu noktaya kadar getirip hükümete devretmiş olmasıdır. Yoksa biz bize kalsaydık belki bu iş gecikebilirdi.

3 YILDA AÇILACAK

Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, "Ankara metrolarının güncellenmiş fiyatlarıyla bize maliyeti 3 milyar 40 milyon lira" dedi. Soluk, ihalelerin tamamlanması ve yer tesliminden itibaren 2 yıl içerisinde metroların hizmete açılacağını da bildirdi.

Keçiören-Tandoğan metrosu konusunda bir değişiklik yapılabileceğini dile getiren Soluk, bu hattın Keçiören-Maltepe şeklinde de inşa edilebileceğini sözlerine ekledi.

GÖKÇEK: METRO ASLINDA HÜKÜMETLERİN İŞİDİR

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek de Ankara'daki trafik sorununun çözümü için gayret sarf ettiklerini ancak ulaşımda en önemli aracın metro olduğunu ifade etti.

Başladıkları 44 kilometre uzunluğundaki metronun tamamlanması için Ulaştırma Bakanlığına devrettiklerini belirten Gökçek, "Metro işi aslında hükümetlerin işidir, onlar bitirir, belediyelere teslim eder. Belediyeler işletmeye devam eder. Biz kendi imkanlarımızla ancak 828 trilyon lira metrolarımıza para sarf edebildik. Benden önceki belediye başkanı arkadaşımızdan kalan, günlük kura göre değişiyor, 4,5-5 milyar dolar civarında borç ve faizleri var. Bunun için paralarımız bir taraftan kesilirken öz kaynaklarımızdan 828 trilyon ayırabildik" dedi.

Devredecekleri metrolardan 16.5 kilometre uzunluğundaki Kızılay-Çayyolu hattının yüzde 92.31'inin tamamlandığını belirten Gökçek, 15 kilometre uzunluğundaki Batıkent-Sincan metrosunun yüzde 71.78'inin, 9.2 kilometrelik Tandoğan-Keçiören metrosunun ise yüzde 41.03'ünün bitirildiğini kaydetti.

ODTÜ'DE PROTESTO

Devir teslim töreni gerçekleştirilirken ODTÜ girişinde toplanan bir grup öğrenci, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'i, ulaşım politikaları nedeniyle protesto etti.
ODTÜ'den çıkmak isteyen ancak Çevik Kuvvet engeliyle karşılaşan öğrenciler, bir süre polisle tartıştı.

Polis, ulaşım sorunu yaşadıklarını ve bunları iletmek için Gökçek ile görüşmek istediklerini belirten öğrencilerin metro istasyonuna girmelerine izin vermedi.
"Ulaşım hakkımız satılamaz", "Gökçek elini cebimizden çek" şeklinde sloganlar atan, ıslık ve alkışlarla eylem yapan öğrencilerin önüne barikat kuran ekipler, törenin bitmesinin ardından çekildi.

Bunun üzerine ODTÜ Metro istasyonunun önüne gelen eylemci grup, "yumurtayla protesto edilmek istemiyorsa Gökçek'in ulaşım konusundaki uygulamalarını düzenlemesini istediklerini" söyledi. Grup daha sonra olaysız dağıldı.