BIST 9.645
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.410,73
HABER /  GÜNCEL

Gökçeada maden savaşını kazandı

Gökçeada'da altın madeni için arama yapmak isteyen Merih Madencilik ÇED başvurusunu geri çekti. Firmanın ÇED iptali Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından onaylandı. Gökçeadalıları sevince boğan karar çevre zaferi olarak nitelendirildi

Abone ol

Türkiye'nin "Organik Tarım Adası" ilan edilmesi beklenen ve doğal su kaynakları bakımından dünyanın sayılı adaları arasında yer alan Gökçeada, bir süredir altın madeni riski altındaydı.

Gökçeada'yı kurtarmak için Belediye Başkanı Ünal Çetin öncülüğünde, Gökçeadalılar ile STK'lar bir araya gelerek eylem planı oluşturmak için sosyal medya üzerinden örgütlenmişti. Gösterilen tepkiler üzerine Gökçeada'da altın madenciliği için ÇED başvurusu yapan firmadan geri adım geldi.

Gökçeada'da altın madenciliği için sondaj çalışması yapmak isteyen firma dün ÇED Başvuru iptalinde bulunduğu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün de iptal başvurusunu kabul ettiği öğrenildi. Habertürk Haber Merkezi'nden Mehmet Andaç'ın haberine göre; Kararın ardından Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, "Bizim için çok sevindirici bir haber oldu. Bu konunun uzamadan, sorunsuz bir şekilde halledilmiş olmasına çok mutlu olduk. Netice itibari ile şirket yetkilileri makul ve mantıklı bulmuşlar ki şirket bu müracaatını geri çekmiş" dedi.

Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Uğur Yüksel başvuru iptaliyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada özetle şu bilgilere yer verdi:

"Çanakkale İli, Gökçeada İlçesi, Yuvacık Köyü Mevkii'nde Merih Madencilik San ve Tic. A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan altın ve gümüş maden arama projesi ile ilgili olarak, Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne e-ÇED sistemi üzerinden başvuru yapılmıştı. Merih Madencilik San ve Tic. A.Ş.'nce 14.12.2017 tarihinde e-ÇED sistemi üzerinden proje iptal talebinde bulunulmuş olup, Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce aynı tarihte iptal talebi uygun bulunmuş ve ÇED süreci iptal edilmiştir."

DÜNYANIN TEK SAKİN ADASI: Gökçeada, Türkiye'nin en büyük adası olmasının yanı sıra, tatlı su kaynakları dünya üzerinde kendisine yetebilen 4 adadan biri olma özelliğini taşıyor. Ayrıca ada 2001 yılında aldığı sakin şehir unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası seçildi.