BIST 9.805
DOLAR 32,50
EURO 34,95
ALTIN 2.429,85
HABER /  GÜNCEL

Göbekli beyler dikkat!

Orta yaşta göbeğiniz sizden önce yürüyorsa aman dikkat edin.

Abone ol

Bilim insanlarına göre, orta yaşta aşırı kiloya, özellikle de büyük bir göbeğe sahip olmak, ileri yaşta bunama riskini üç kat artırıyor

Aşırı kilolu olanların, normal kiloda göbeksiz olanlara kıyasla bunama riski yüzde 80 fazla.

Orta yaşta büyük bir göbeğe sahip olmanın ilerleyen yaşlarda bunama riskini üç kat artırdığı ortaya çıktı. ABD’nin Oakland kentinde bir araştırma laboratuvarının incelemesine göre orta yaşta aşırı kilolu olmak felç, şeker hastalığı ve kalp hastalıkları riskini de önemli ölçüde artırıyor.

Ancak bu çalışma obezite ile bunama arasındaki ilişkiyi ortaya koyan ilk araştırma olması açısından önem taşıyor. Araştırmayı yapan ekipten Rachel Whitmer, “Bu ülkedeki yetişkinlerin yüzde 50’sinin aşırı kilolu olduğunu düşünüldüğünde, bu çok rahatsız bir bulgu” dedi.

6 bin 583 göbeğe bakıldı!

Araştırma California’da yaşayan 40-45 yaşları arasındaki 6 bin 583 kişinin karın bölgesi yağlarının ölçülmesiyle yapıldı. 36 yıl sonra yapılan tetkiklerde deneklerin yüzde 16’sının bunadığı tespit edildi.

Çalışma, aşırı kilolu veya obez olanların, normal kiloda ve göbeksiz olanlara kıyasla bunama riskinin yüzde 80 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Aşırı kilolu olmanın yanı sıra büyük bir göbeği olanlarda risk yüzde 230, karın bölgeleri aşırı geniş olanlardaysa yüzde 360 arttığı görüldü.