BIST 9.548
DOLAR 32,52
EURO 34,62
ALTIN 2.488,74
HABER /  DÜNYA

Gizli gizli planlandı! Kürt ordusu kuruluyor

Kuzey Irak'ta Bağdat yönetimi bir Kürt ordusu kuruyor. İlanla asker aranan Kürdistan ordusu Musul, Kerkük ve Diyala'ya yerleşecek!

Abone ol

Irak Savunma Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi’nde orduya bağlı yeni bir askeri birlik kuracaklarını açıkladı.

ABD tarafından eğitilecek olan Kürt birliği Musul, Kerkük ve Diyala'ya yerleştirilecek. Şimdiye kadar gizli tutulan Kürt birliğiyle ilgili bilgiler bugün ortaya çıktı.

Süleymaniye’ye bağlı Raperin bölgesinde kurulan tugaya şimdiye kadar 4 bin kişi  kaydedildi. 

Kürdistanda kurulacak askeri birlik doğrudan Irak Savunma Bakanlığı’na bağlı olacak. Geçen haftasonu 4 bine yakın kişinin kaydolduğu birliği, Irak Başbakanı ve Savunma Bakanlığı temsilcileri ziyaret etti.

3 PETROL KENTİNE KONUŞLANACAK

Irak Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili kurulan Kürt ordusuyla ilgili bilgi verdi.

Kürdistan ordusundaki sayının 10 bin civarında olduğunu söyleyen bakanlık yetkilisi, “Yüzde 60’ı Kürt olan askerler, Amerika ve müttefikler tarafından eğitildikten sonra Musul, Kerkük ve Diyala’ya gönderilecek” dedi.

IRAK YÖNETİMİ EMİR VERDİ

Tugayın kurulma talimatının resmi olarak Irak Savunma Bakanlığı tarafından verildiği ve komutan olarak da, Raperin Polis Merkezi’nden A. Çawreş ismine karar verildi.

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, söz konusu girişimden haberdar olduğunu belirterek, “Gücün sorumlusu Kürdistan İçişleri Bakanlığı’na bağlı” şeklinde konuştu.

Peşmelerden bir kısmının da bu yeni orduya kayıt yaptırdığı ortaya çıktı. ABD'nin eğiteceği orduya girmek isteyen Peşmergeler kriz çıkardı. Peşmerge Bakanlığı haklarında işlem başlattı.

İLANLA ORDUYA ASKER ARIYORLAR

Sosyal medya üzerinden verilen ilanda, tugaya katılmak isteyenlerin 1970-1996 doğumlu kişiler olması gerektiği ve deneyimlerine göre rütbetlendirilecekleri belirtildi.

Maaşlar ise bin ile 2 bin 500 dolar arasında değişiyor. Muhtemelen bu Kürt tugayı Kerkük veya Diyala’da konuşlandırılacak.

75 MİLYAR DOLARLIK ORDU

Öte yandan Amerika IŞİD karşısında kaçan Irak ordusunu yeniden yapılandırıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), IŞİD saldırılarından sonra dağılan Irak Ordusu’nu yeniden toparlamak için hazırladığı proje 75 milyar dolara mal olacak. IŞİD’in Irak’a saldırısında, 9 Haziran’da 5 alay dağılmıştı.