BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,74
ALTIN 2.489,28

Gidilmesi en zor ülkeler

Gidilmesi en zor ülkeler

Türkiye brezilya, arnavutluk, arjantin, suriye, bosna-hersek, filipinler, iran, malezya gibi birçok ülkeyle vizeleri kaldırdı ancak türk vatandaşları abd ile çoğu avrupa ülkesine gidiş için ''vize çilesi'' yaşamaya devam ediyor.

Gidilmesi en zor ülkeler

İskandinav ülkelerinden İsveç'e, çalışan bir kişinin yapacağı ziyaret için vize başvurusunda istenen belgeler de diğer AB ülkelerini aratmıyor.

Kişinin çalıştığı şirketin antetli kağıdına kaşeli ve imzalı olarak, İsveç konsolosluğa hitaben, işveren tarafından yazılmış, şirketteki görevinizi, seyahat detaylarını ve vize talebiniz belirten dilekçe ile başlayan talepler, şirketin imza sirküleri, vergi levhasının fotokopisi, yeni tarihli faaliyet belgesi fotokopisi, ticari sicil gazetesi fotokopisi, sigorta işe giriş bildirgesi fotokopisi (SSK giriş bildirgesi tekrar ve yeni işe giriş ise eski SSK işe giriş bildirgesi) 4 aylık sigorta bildirgesi fotokopisi, son üç aylık bordro fotokopisi, şirketin hesap cüzdan fotokopisi, gayrimenkul tapu fotokopisi, kredi kartları fotokopisi, turistik gidenlerden otel ve uçak rezervasyonları, ticari seyahatler için İsveç'teki firmadan davetiye gerekiyor.

Gidilmesi en zor ülkeler

BİR DE ŞEKİL ŞARTI VAR
Öte yandan, Türk vatandaşlarının tüm bu belgeleri hazırlaması da vize alması için yeterli olmayabiliyor.

Eski pasaportuna ait fotokopileri A4 kağıdına çekilmemesi, fotoğrafın fonunun tam beyaz olmaması, belgenin aslının verilmemesi, pasaport geçerlilik süresinin 6 aydan az olması gibi nedenlerle kapıdan dönmeniz olası.

Tüm bunların yanında eğer gezinize kısa bir süre kalmışsa vize sıkıntısı tam bir ''buhrana'' dönüşüyor. Bazen seyahat günü sabahı vize alınabilirken, bazen de seyahat sürenize vize yetişemeyebiliyor.

Konsolosluk görevlilerinin Türk vatandaşlarına karşı ''kaba''ve hoşgörüsüz tavırları da işin cabası...