BIST 9.546
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.477,24
HABER /  EKONOMİ

Gıda sektöründe hangi şirket kaç kişi alacak?

Yenibiris.com verilerine göre, market ve gıda zincirleri gibi perakende mağazalarda bu dönemde yaklaşık 7 bin 500 kişi iş bulacak.

Abone ol

Gıda perakende sektörü büyümesini sürdürüyor. Sektördeki iş ilanları, 2013’ün son altı ayında, yılın ilk altı ayına göre yüzde 25 arttı. Yenibiris.com verilerine göre, market zincirleri başta olmak üzere sektörde yaklaşık 7 bin 500 kişi iş bulacak.

Yenibiris.com’un verilerine göre, geçtiğimiz yıl gıda market zincirleri için yoğun geçti. Yabancı satın almaların, birleşmelerin ve büyümelerin gündemde olduğu sektördeki son 6 ayda, 2013’ün ilk 6 ayına göre yüzde 25 oranında arttı. Gıda perakende sektöründe halen en çok kasiyer ve satış danışmanı aranıyor.

Türkiye’de 100’den fazla (10 ve üzeri şubeye sahip ve içinde gıda ürünleri bulunan) market zinciri faaliyet gösteriyor. Ekonomik durgunluk dönemlerinde bile büyüme gösteren gıda market zincirleri, istihdamda da önemli bir paya sahip. Yenibiris.com’da son 6 ayda sadece bu sektörde, görsel vitrin düzenlemeden bayii ilişkilerine, dağıtım-tiraj planlamasından kalite kontrole kadar 173 alanda iş ilanı yayınlandı.

EN ÇOK SATIŞ DANIŞMANI VE KASİYER ARANIYOR

Yenibiris.com verilerine göre, market ve gıda zincirleri gibi perakende mağazalarda bu dönemde yaklaşık 7 bin 500 kişi iş bulacak. En çok aranan pozisyonlar ise satış danışmanı ve kasiyer. Sektörün çalışma temposu ve mesaisi oldukça yoğun olduğundan, adaylarda aranan özelliklerin başında yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilen, vardiya ve mesai saatlerine uygunluk ve takım çalışmasına yatkınlık geliyor.

Gıda perakende sektöründe en çok ilan verilen pozisyonlar şöyle sıralanıyor:

  • Satış Danışmanı – 3800 kişi
  • Kasiyer – 1200 kişi
  • Mağaza Müdürü – 900 kişi
  • Depo Elemanı – 318 kişi
  • Kasap – 330 kişi
  • Muhasebe Elemanı – 100 kişi
  • Reyon Görevlisi – 95 kişi
  • Misafir Karşılama Elemanı – 83 kişi
  • Satış Destek Elemanı – 75 kişi
  • Montaj Elemanı – 70 kişi

Hangi şirket kaç kişi alacak?

CarrefourSA: Toplam 8 bin çalışanlı CarrefourSA’da bu yıl 1000 kişilik işe alım planlanıyor. İK Direktörü Asena Yalınız, konuyla ilgili şunları söylüyor. “2016 yılı itibarıyla çalışan sayımızı 8000 yeni istihdamla toplamda 15 bin kişiye ulaştırarak dev bir aile olacağız. Perakendeci olarak finanstan satışa, pazarlamadan hukuka, veterinerlikten mimarlığa farklı iş kollarını bünyemizde bulundurduğumuz için farklı alanlarda uzmanlık sahibi ve sektörde çalışmaya hevesli kişilere ihtiyaç duyuyoruz. Büyüme planlarına paralel olarak başta mağazalarımızdaki pozisyonlar olmak üzere ihtiyaç doğrultusunda işe alım yapacağız. Perakende, genç ve dinamik bir sektör. Gerek sosyal medya üzerinden gerekse genç yetenek programları ile doğru insanlara ulaşarak insan kaynağımızı güçlendirmek istiyoruz” Yalınız, yönetici, yarı zamanlı kasiyerlik gibi pozisyonlara öğrencilerin çok talep gösterdiğini ekliyor.

Migros Grubu: 19 bin çalışana sahip kurumda yaş ortalaması 29. İK Direktörü Olcay Yılmaz Nomak şu bilgileri veriyor: “Migros Grubu kadrosuna 2013 yılında sezonluk dahil 3000 yeni istihdam ekledik. Bu yıl da benzer büyümeyi sürdüreceğiz. Öncelikli olarak mağaza yönetici adayı alımı yapacağız. Perakendeyi deneyimlemek isteyen gençlere yönelik programlarımız da var. Geçen yıl hayata geçirdiğimiz PT Mağaza Yöneticilik Programımız ile haftanın 6 günü yarı zamanlı yönetici olarak çalışabilecek, perakende alanında kariyer yapmak isteyen, üniversite son sınıf öğrencilerine ulaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca haftada 3 gün genel merkezimizdeki farklı birimlerde görevlendirilmek üzere üniversite son sınıf öğrencilerini uzun dönemli proje stajyeri olarak almayı planlıyoruz.”

Kipa: 8499’u tam zamanlı, 751’i yarı zamanlı olmak üzere 9.200 kişi çalışıyor. Kipa da öğrencilere iş imkanı sunuyor. İK Direktörü Remzi Kıraç on yılı aşkın süredir yeni mezunlar için program yürüttüklerini ve geçen yıl aralık ayında değerlendirme sürecini başarıyla geçen 7 kişinin istihdam edildiğini söylüyor. Ayrıca, perakende ve pazarlama bölümlerinde okuyan meslek lisesi öğrencilerine staj imkanı veren Kipa’nın yarı zamanlı çalışanlarının çoğunluğunu öğrenciler oluşturuyor.

Özhan: Özhan Marketler Zinciri’nin 680 çalışanı var. Bu yıl 150-200 kişilik işe alım planlayan kurumun İK Müdürü Cengiz Çatalkaya, “Ağırlıklı olarak şarküteri, reyon ve kasa gibi mağaza içi pozisyonlara yönelik bir personel alım sürecimiz olacak. Tam zamanlı pozisyonlarda uzaktan öğrenimle veya Açıköğretim Fakültesi’nde okuyan öğrencilere kadrolarımızda yer veriyoruz. Okullarını bitirene kadar iş tecrübesi kazanmış ve yönetici pozisyonu için yetişmiş oluyorlar” diyor. Çatalkaya, özellikle iktisadi idari bilimler öğrencilerini, perakendeye paralel bir eğitim aldıkları için tercih edebildiklerini ekliyor.