BIST 9.753
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.430,78
HABER /  GÜNCEL

Bakanlık'tan Pınar'a jet yanıt

Gıda Bakanlığının yaptığı açıklamanın doğru olmadığını öne süren 'Pınar'a jet yanıt...İşte Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan o açıklama:

Abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın açıkladığı gıdada taklit ve tağşiş yaparak, tüketiciyi yanıltan 11 firmanın ismi arasında geçen 'Pınar' bu haberin ardından bir açıklama yapmıştı. Firma tarafından yapılan açıklamada:

'05 Haziran 2012) saat 16.00 itibariyle bazı internet sitelerine düşen bir haberde şirketimizde üretilen "Uzun Soyulmuş Sosis - %100 Dana"ürünümüzde kanatlı eti tespit edildiği yer almakta ve buna bağlı olarak şirketimizin tağşiş yaptığı izlenimi oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Pınar Et olarak, sadece "Uzun Soyulmuş Sosis - %100 Dana" ürünümüz değil, bütün ürünlerimiz etiketlerinde belirtilen içerik bilgileriyle uyumlu olarak üretilmekte olup, hiçbir ürünümüzde "Taklit" ve "Tağşiş" olarak nitelendirilebilecek bir durum sözkonusu değildir.' denilmişti.

Bakanlığın yaptığı bu açıklamanın doğru olmadığını öne süren firmaya yanıt gecikmedi.
İşte Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan yapılan o açıklama:

BUNLAR KESİN SONUÇLAR

1- “Ürünlerinde taklit ve tağşiş yaptıkları” gerekçesiyle Bakanlığımız tarafından, kamuoyuyla paylaşılan firma isimleri, kesin laboratuar sonuçlarına ulaşıldıktan sonra ilan edilmektedir. Hiçbir firma hakkında kesin bulgulara ulaşılmadan işlem yapılmamaktadır.

2- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hiçbir firmanın böylesine bir konuyla anılmasını arzu etmemekte olup firmaların da kendi marka değerlerini koruma konusunda gerekli özeni göstermelerinin, Türk halkının yaşam kalitesine daha büyük katkı sağlayacağını düşünmektedir.

RESMİ GEÇERLİLİĞİ OLMAYAN RAPOR

3-Söz konusu açıklamada; Bakanlığımıza bağlı İzmir-Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü’ne ait rapora yer verilerek, üründe sorun olmadığı algısı oluşturulmaya çalışılmıştır. Öncelikle şunun bilinmesinde fayda vardır: Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü tarafından verilen rapor, sadece firmanın getirdiği ürünün içeriği hakkında bilgi verip piyasada satılan ürünleri temsil etmemektedir. Resmi olarak hiçbir geçerliliği bulunmayan söz konusu rapor, Bakanlığımız tarafından muayene ve kontrol amaçlı olarak alınan numunelerin analiz sonucu ile karşılaştırılamaz. Resmi ve geçerli rapor, Bakanlığımız tarafından usulüne uygun olarak elde edilen numune üzerinde yapılan analiz sonucu hazırlanan rapordur.

RAPORU SONRADAN ALDILAR

Ayrıca, Pınar Et firmasının, Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü’nden aldığı rapor, Bakanlığımızın söz konusu firmaya “% 100 dana eti olduğunu beyan ettiği üründe kanatlı etine rastlandığı” bilgisinin ulaşmasından sonra özel istek üzerine alınmıştır.

RAPORUMUZDA YANLIŞLIK YOK

Öte yandan, 5996 sayılı kanunun 31. maddesinin birinci fıkrası uyarınca; resmi kontrollerin Bakanlığımız tarafından uygun sıklıkta, tarafsız, şeffaf ve mesleki gizlilik ilkelerine uygun olarak, risk esasına göre önceden haber verilmeksizin gerçekleştirileceği, kontrollerin resmi kontrol görevlileri tarafından yapılacağı, görevlinin kanun kapsamındaki her yere kontrol amacıyla girebileceği ve numune alabileceğini hükme bağlamıştır.

Sonuç olarak, Pınar Et firmasının söz konusu numunesi ile ilgili teknik bir yanlışlık bulunmamakta olup, Bakanlığımızın toplum sağlığı ve tüketici menfaatlerini korumaya dönük çalışmaları bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edecektir.