BIST 8.988
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.282,91
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Gezicilerden CHP'ye koalisyon desteği

Kendilerine Gezi Parkı mağdurları olarak nitelendiren bir grup CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın'ı ziyaret etti.

Abone ol
CHP İstanbul il Başkanı Murat Karayalçın'ı ziyaret eden 'Gezi Gazileri Dayanışma Platformu' üyesi bir grup olası bir AKP-CHP koalisyonu hakkındaki düşüncelerini iletti.
 
Gezi Parkı protestoları sırasında yaşamını yitirenlerin yakınları ile yaralananlardan oluşan "Gezi Gazileri Dayanışma Platformu" adlı oluşumdan bir grup temsilci bugün CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın'ı ziyaret etti. Ziyaretin amacı son dönemdeki siyasi gelişmeler ile devam eden davalarla ilgili bilgi alışverişinde bulunmaktı. Ancak bu ziyaretin ana gündem maddesini olası AK Parti-CHP Koalisyonu oluşturdu. Koalisyon konusundaki fikirlerini CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın'a aktaran temsilciler bu fikirlerini ziyaret sonunda habercilerle de paylaştı.
 
KOALİSYONA ŞARTLI DESTEK
 
Gezi Parkı protestoları sırasında yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş ile protestolar sırasında çeşitli yerlerinden yaralanan Aydın Aydoğan ve Erdal Sarıkaya AKP -CHP koalisyonuna ‘şartlı destek’ verirken, olaylarda başından yaralanan ve 6 gün yoğun bakımda kalan Evren Köse ise böyle bir koalisyona ‘hiç bir şart altında olur vermeyeceğini’ söyledi. 
 
‘KUTUPLAŞMAYA KARŞIYIZ’
 
AKP- CHP koalisyonuna karşı olmadığını söyleyen Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, "Ama tabii ki beklentilerimiz var. Bu beklentilerimizi il başkanımıza söyledik. Mesela, Gezi olaylarındaki adaletin yürümediği… Arkadaşlarımızın daha davaları başlamadı. Berkin'in davası başlamadı. Mehmet'in davası doğru dürüst yürümüyor. Biz gerçek Türk vatandaşıyız. Bayrağımız için, insanımız için seve seve canımızı veririz. Bu ayrışmaya, bu kutuplaşmaya karşıyız. Şartlarımız vardı. Cumhurbaşkanının yetkileri kısıtlansın. Örtülü ödenekler kesilsin. Cumhurbaşkanı herkesin saygı duyduğu bir Cumhurbaşkanı olsun" dedi.
 
‘ÖNEMLİ OLAN ZİHNİYETİN KIRILMASIYDI’
 
Gezi olayları sırasında ayağından yaralanan ve uzun süre tedavi gören Aydın Aydoğan da olası AKP-CHP koalisyonu konusunda olumlu görüş dile getirenler arasında yer aldı. Aydoğan, “Esas sorunumuz devlet kurumlarını idare eden zihniyetle. Gezi, AKP zihniyetinin kırılma noktasıydı. Gücünün minimize olduğu bir safhaydı. Bunun verimlerini bu seçimden sonra aldık" dedi.
 
Partilerle bir sorunlarının olmadığını söyleyen Aydoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu saatten sonra bizi bir araya getiren ayrılıklarımız değil, aynılıklarımız olması lazım. Bundan 2 yıl önce iktidarın sahibi şimdiki Cumhurbaşkanı, bizi terörist diye tanıtmıştı. 'Bunlar çapulcu', 'bunlar ayyaş' diyerek bizi ötekileştirmişti. CHP- AKP olur, başka bir şey olur. Bizim esas sorunumuz bu zihniyetin kırılmasıydı. Seçimden sonra bunu başardığımıza inanıyoruz.”
 
‘HESAP SORULACAKSA OLUR...’
 
Gezi olaylarında sağ gözünü kaybeden Erdal Sarıkaya da, AKP-CHP koalisyonuna bazı ‘şartlar’ karşılığında destek verebileceğini söyledi. Sarıkaya, “Siyasette duygusallığa yer yoktur. Eğer ki CHP-AKP ile kuracağı ittifakta, İçişleri ve Adalet Bakanlığını alacak, bizleri katleden, bizleri yaralayanlardan hesap sorulacaksa, biz varız" diye konuştu. Davalarının hala soruşturma aşamasında olduğunu söyleyen Sarıkaya, “2 yılda 5 savcı değiştirmemize rağmen, hala bir adım yol kat edemedik. Ama buna bağlı olarak şahsıma Grup Yorum konserinde gözaltına alındığımdan dolayı, 2 ay içinde devlet bir savcıyla 5 yılla 2 yıl arası tutuklu yargılanma talebiyle dava açmıştır. İşte ülkedeki hukukun geldiği nokta bu... 273 kişinin dava açtığı dosyada 2 yılda, 5 savcıyla bir adım işlemezken; AKP hukukuyla 2 ayda bir savcıyla haksız bir şekilde yargılama talebinde bulunuluyor. Biz bunun yıkılmasını istiyoruz. Önce bu ülkede adaletin yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Bunun için gerekiyorsa CHP-AKP ile koalisyon da kurmalı. Dışarda da kalmamalı. Bizlerin katillerinden hesabını sormasını arzu ediyoruz" diye konuştu.
 
‘ASLA RAZI OLMAM’
 
Gezi olayları sırasında başından vurulan ve 6 gün yoğun bakımda kalan Evren Köse ise AK Parti- CHP koalisyon ihtimaline karşı çıktı. Yoğun bakımdan çıktıktan sonra Kemal Kılıçdaroğlu 'nun hastanede kendisini ziyarete geldiğini söyleyen Köse, "Kendisine çok teşekkür etmekle beraber bir şey istemiştim. Beni onunla konuşturmuyorlar. Oraya gidin ve başbakanımıza yanlış yaptığını söyleyin" dedim. Şimdi burada bir koalisyon kurulması gündemde, Ben açıkçası AK Parti'nin başında kim olursa olsun, o fikriyatı temsil eden herhangi bir oluşumla CHP'nin bir arada olması fikrini asla kabul etmiyorum. Partimin onların dümen suyuna girmesine ben asla razı olmam" dedi.