BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.508,15

Gezi eylemlerinde İnternet sansürü!

Peki gerçekten Gezi eylemlerine internet sansürü geldi mi?

Gezi Parkı eylemleri boyunca en çok gündeme gelen konulardan birisi de eylemlerin yapıldığı alanlarda internetin kesildiği iddiaları oldu.

Bu iddialar bugün de geçerli.

Televizyon kanallarının eylemlerin yapıldığı ilk bir kaç gün uyuduğunu ve insanların neredeyse tek haber kaynağının Twitter, Facebook gibi sosyal medya ağları olduğunu düşünürsek internetin önemini kavramak hiç de zor değil.

Özellikle Twitter kullanıcılarının bir kısmı adeta "kirlenmek güzeldir" felsefesiyle ortaya yalan, yanlış, kasıtlı, kasıtsız ama bir o kadar şuursuz haberleri bol tazyikle twitlediler.

Galeyan tesirli bu twitler "acil, yayalım" dürtüsüyle birleşince de olan oldu.

Twitter daha önce hiç bu kadar yayılmacı olmamıştı belki de.

İş o kadar büyüdü ki sonunda Twitter göze geldi. Şanına yaraşır şekilde "Twitter gözaltıları" bile oldu.

Eylemcilerin Twitter'dan örgütlendiğini, yardım çağrılarını Twitter'dan yaptıklarını ve olaylarla ilgili seslerini en çok buradan duyurduklarını da hesaba katınca, hesap oldukça kabarıyor.

Bu "örgütlenme", "provokasyon", "yardımlaşma", "gündemde kalma" ve hatta "şakalaşma" aracının faturası da internete kesiliyor.

İnsanın aklına binbir türlü komplo teorisi gelmiyor değil.

Peki gerçekten Gezi eylemlerine internet sansürü geldi mi?

Pazartesi günü TTNET'in düzenlediği bir basın toplantısı için Antalya'daydım. İnternet sansürü orada da gündeme geldi. TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya, eylem yapılan bölgelerde internetin durma noktasına gelmesinde kesinlikle TTNET'in ilgisi olmadığını söyledi.

Bölgedeki aşırı yoğunluk nedeniyle internet trafiğinin bağlantıda aksaklıklara neden olduğunu belirten Kaya, topu emniyete attı:

“İnternet bağlantısında yaşanan yavaşlama ve kısa süreli kesintilerde emniyet güçlerinin kullandığı cihazlar da etkili olmuş olabilir”

Daha önce BTK'nın da bu yönde bir açıklaması olmuştu.

Genel kanı emniyet güçlerinin kullandığı jammer denilen sinyal kesicilerin eylem yapılan bölgelerde kullanılmış olabileceği yönünde. Jammer sadece interneti değil telefon bağlantısını da kesiyor.

Hem BTK'dan hem TTNET'ten yapılan açıklamalar eylemcileri çok da ikna etmedi açıkcası.

Ama görünen o ki; her halukarda ihale yine emniyete kaldı.