BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,06
ALTIN 2.309,79
HABER /  GÜNCEL

Gezi baskısı ölüme mi götürdü?

Acarlar Ted Koleji'nde okuyan ve aynı okulun yurdunda kalan 10. sınıf öğrencisi A.E.'nin intiharı konuşuluyor.

Abone ol

Gezi Parkı'ndaki eylemlere gençlerin katılımını sağlamak amacıyla yürütülen sosyal medya kampanyası ve 'Taksim'de insanlar ölüyor, siz babanızdan yiyeceğiniz dayağı düşünüyorsunuz' şeklindeki twitler mi 17 yaşında bir genç kızı intihara götürdü?

Yeni Şafak Gazetesi, "Gezi baskısı ölüme götürdü" manşetiyle okurların karşısına çıktı.   göre yoğun baskılar sonucu katıldığı Gezi eylemlerinde de sinirleri yıpranan ancak arkadaşlarına mahcup olmak istemeyen A.E.'yi bu ortamın intihara sürüklediği belirtiliyor.

Haberde TED koleji yönetiminin eylemlere destek çıktığı ve genç kızın ölmeden bir gün önce twitter'a yazdığı  'TED'lilerin dikkatine! Bütün kademeler şu anda mail atıyor. Destek olun' mesajına yer verildi.

Acarlar Ted Koleji'nde okuyan ve aynı okulun yurdunda kalan 10. sınıf öğrencisi A.E., Taksim'deki eylemlere katıldı. A.E.'ye sığındığı otelde sabaha karşı ulaşabilen babası, kızını alarak yurda teslim etti. Genç kız, aynı gün ailesinin haberi olmadan ve yurt güvenliğinin ihmaliyle yurttan çıkarak bir arkadaşının Acarlar Sitesi'ndeki evine gitti. Burada alkol aldığı belirtilen A.E., bu sırada Gezi Parkı'ndaki arkadaşlarıyla mesajlaştı. Arkadaşlarının yanına gitmek üzere bir taksi çağıran A.E., bindiği taksiyi okulun yanındaki bir viyadükte durdurarak ölüme atladı.

'EVE GİTMEK İSTİYORUM'

Olayların başladığı 1 Haziran günü okulun yurdundan ailesinin haberi olmadan çıkıp arkadaşlarıyla birlikte Taksim'e giden A.E., Beşiktaş'taki gösterilere katıldı. A.E., gece boyunca süren müdahale nedeniyle arkadaşlarıyla birlikte sığındığı W Otel'de mahsur kalırken, 03.20.'de Twitter'da 'Sadece eve gitmek istiyorum' şeklinde mesaj attı. Kızının yurtta olmadığını öğrenen baba Ömer Faruk E., onu sabah 06.30'da otelden alarak yurda teslim etti. Kızının kendisinin haberi olmadan yurttan çıkarılmaması yönünde okul güvenliğini de uyaran baba E., aynı akşam 21.20'de gelen telefonla yıkıldı. 'Bana, kızımın Beykoz Devlet Hastanesi'nde olduğu söylendi' diyen acılı baba şunları söyledi:

GÖREVLİLERİN HABERİ YOKMUŞ

'Telefonun ardından okulu aradım. Yurdun nöbetçi görevlisine kızımın yurtta olup olmadığını sordum. 'Yurtta' dediler. Tekrar bakmalarını istedim. Kontrol ettikten sonra bana hayretler içerisinde 'yokmuş' dediler. Eşimle birlikte hastaneye gittik. İçeri girer girmez bize sakinleştirici iğne yaptılar. Ardından da kızımın yüksekten düşme sonucu vefat ettiğini söylediler.'

KATILMAYANLARA HAKARET YAĞDI

17 yaşında intihar eden A.E.'nin babası Ömer Faruk E. eşinin eylem günü Beşiktaş'ta bir arkadaşının evinde olduğunu belirterek, kızının eylemlere destek vermek için gidip Beşiktaş'ta mahsur kaldığını öğrenince eşiyle buluşmasını sağladığını, ancak kızının yanındaki arkadaşıyla birlikte 'Bizi burada tutamazsın' diyerek kapıyı çarpıp çıktığını belirtti. 'Bizlere karşı şimdiye kadar saygıda kusur etmeyen kızım, yanındaki arkadaşlarının etkisiyle bu hareketi yaptı' diyen acılı baba, aynı gece kızının Beşiktaş'taki W Otel'e sığındığını dile getirerek 'Kızımı alıp yurda götürürken nasihat ettim. Görevlileri de özellikle uyardım' dedi. Savcılığın olayı soruşturduğunu dile getiren Ömer Faruk E., 'Gezi Parkı eylemine destek vermeyenleri şerefsiz diye niteliyorlar. Kızımın bu baskıya dayanamadığını düşünüyorum' şeklinde konuştu. Acarlar Sitesi'ndeki bir arkadaşının evine gittiği sırada bindiği taksiyi durdurarak viyadüktan atlayıp canına kıyan A.E.'nin olay günü alkol aldığı iddia edildi. Yoğun baskılar sonucu katıldığı Gezi eylemlerinde de sinirleri yıpranan ancak arkadaşlarına mahcup olmak istemeyen A.E.'yi bu ortamın intihara sürüklediği belirtildi.

EYLEME ÇAĞRI MESAJI SİLİNDİ İDDİASI

A.E.'yi ölüme götüren sosyal baskının temelinde TED Koleji'nde yürütülen kampanyanın etkili olduğu ileri sürüldü. A.E.'nin ölmeden 1 gün önce Twitter'da yazdığı mesaj, TED yönetiminin, öğrencilerin Gezi Parkı eylemlerine katılması için başlatılan kampanyayı desteklediğini ortaya koydu. Genç kız, mesajında 'TED'lilerin dikkatine! Bütün kademeler şu anda mail atıyor. Destek olun' çağrısı yaparak bununla ilgili bir ilan fotoğrafı paylaştı. Ancak A.E.'nin intiharı sonrası bu fotoğrafın silinmiş olması dikkat çekti. Eylemler sürerken Ankara TED yemekhanesinde öğrencilerin 'Her yer Taksim her yer direniş' sloganları attı.

BABA ŞİKAYETÇİ OLDU

Gezi eylemlerine katıldıktan sonra viyadükten atlayarak intihar eden A.E., otopsinin ardından toprağa verildi. Kızının 13 yıldır Acarlar TED Koleji'nde okuduğunu, son iki yıldır da aynı okulun yurdunda kaldığını anlatan baba Ömer Faruk E., 'Kızım geçen hafta sonu sınavları nedeniyle yurtta kaldı. Eve gelirken yurt müdüründen yazılı ve sözlü olarak izin alıyordu. Yurt müdürü telefonla mutlaka annesi ya da benimle görüştükten sonra ayrıca email ile yazılı olarak izin verildiğine dair teyit alıyordu. Kızım 1 Haziran günü annesinin email adresinden yurt müdürlüğüne mail atmış. Ancak hep prosedür gereği arayıp teyit eden TED, eşime bilgisi olup olmadığını dahi sormadan kızımın Gezi eylemine katılmasına izin vermiş' dedi. Ömer Faruk E.'nin şikayeti üzerine İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Acarlar TED Koleji hakkında inceleme başlattı.