BIST 9.059
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.325,12
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Gezegende değil uydusunda mı yaşayacağız?

Satürn ve uydularını inceleme görevini 12 senedir sürdüren Cassini uydusunun görevi tamamlanmak üzere. Cassini Saturn’ün uydularından bir tanesi olan Enceladus'u yaşama en uygun yer olarak seçti ve NASA'ya doğrulattı.

Abone ol

Satürn ve uydularını inceleme görevini 12 senedir sürdüren Cassini uydusunun görevi tamamlanmak üzere. Cassini Saturn’ün uydularından bir tanesi olan Enceladus'u yaşama en uygun yer olarak seçti ve NASA'ya doğrulattı.

Bu doğrultuda NASA’dan Dr. Hunter Waite’in yaptığı açıklamada Enceladus’un okyanuslarının yaşama uygun olduğuna emin olduklarını söyledi. Bu konuda netlik sağlayabilmek için oraya gidip daha fazla araştırma yapmaları gerektiğini belirtildi.

Görüntüleri ve verileri kaydeden Cassini uydusu NASA, Japonya ve Avrupa ülkeleri tarafından gönderilmişti. Gelen verileri derleyen bilim adamları Cassini’nin yapmış olduğu kimyasal incelemeler neticesinde Enceladus’ta bulunan buz tabakasının altındaki okyanusun tabanında sıcak hidrotermal bacalar keşfettiklerini açıkladılar. 500 kilometre genişliğe sahip olan Enceladus, buz kaplı yüzeyinden atmosfere su parçacıkları püskürtüyor.

İşte yapılan açıklama 'Enceladus’ta bulunan hidrotermal bacalar, dünyadaki okyanusların tabanında canlıları besleyen kaynak görevi görmektedir. Aynı zamanda bacalar kimyasal reaksiyon gerçekleştirerek ortama hidrojen salmakta ve bu sayede mikro organizmaları beslemektedir. Tüm bunların yanında bilim adamları Enceladus’un kabuğundan dışarı püskürtülen parçacıklarda hidrojen tespit etmiştir.

Bacaların var olması Enceladus’ta bir yaşamın kesin olarak bulunduğu anlamını taşımasa da bilim insanları Enceladus’a yeni bir uydu göndererek su parçalarında biyolojik belirtiler aramayı planlamaktadır. Bölgeye 2026 tarihinde yeni bir gözlem uydusu gönderme planları hazırlığa başladı. Seyahat sonunda Enceladus’ta yaşam yoksa, neden olmadığına dair tespit yapılması ve eğer yaşam bulunursa bunun çok iyi bir şey olduğunu söyleyen bilim adamları, yaşam yoksa dahi bu kadar yaşama uygun bir yerde neden yaşamın olmadığının araştırılması yaşam bulmak kadar değerli olacaktır yorumunu yaptı.'