BIST 9.788
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.435,71
HABER /  DÜNYA

Gereksiz intihar saldırısından kaçının

Taliban, "nasıl iyi bir mücahit olunabileceğine dair davranış kuralları rehberi" yayımladı.

Abone ol

"Taliban 2009 Kurallar ve Düzenlemeler" başlıklı 13 bölümden oluşan kitapçıkta, militanlardan "gereksiz" intihar saldırısı ve sivil kayıplara sebep olmaktan kaçınmaları tavsiye ediliyor.

Daily Mail'in haberine göre, Taliban lideri Molla Ömer tarafından mayıs ayında yayımlanan kitapçığın çeşitli nüshaları, bu yaz NATO güçlerinin Afganistan'daki operasyonlarında ele geçirildi.

Kitapçıkta militanlara, hükümet için çalışan Afganlara zarar verilmemesi, savaşta sivil kayıplardan kaçınılması, "kişisel hırs ve garezle değil, İslami ilkeler doğrultusunda hareket eden disiplinli bir gücün elamanları olarak görünmeleri gerektiği" öğütleniyor.

Militanlardan ayrıca, "sivil Müslümanların kalplerini kazanmak için millete iyi davranılması" isteniyor.

İntihar saldırılarına ilişkin öğütlerde ise, "sivil kayıpları önlemek için azami çaba harcanması gerektiği" kaydediliyor.

Militanlara ayrımcılık yapmamalarının öğütlendiği satırlar ise şöyle: "Mücahitler aşiret kökenleri, dil veya coğrafi temelde ayrımcılıktan kaçınmalı."

Komuta hiyerarşisiyle ilgili bölümde ise NATO askerlerinin, üst düzey bir Afgan subayının veya hükümet görevlisinin idam edilebileceği ancak bunun Molla Ömer veya yardımcılarından birinin talimatıyla yapılabileceği belirtiliyor.