BIST 9.120
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.326,20
HABER /  GÜNCEL

Genelkurmay'ı yalanlayan görüntüler

Genelkurmay Başkanlığı, Şırnak'taki tartışmalı atış talimiyle ilgili açıklama yaptı.

Abone ol

Şırnak'da Yüzbaşı M.G'nin 'hedefte askerlerin bulunduğu, bacak arasından' atış talimi görüntülerinin basına sızmasının ardından Genelkurma Başkanlığı açıklama yaptı ve 'TSK Atış Yönergeleri'nde bu şekilde bir atışın yer almadığını' duyurdu. Ancak ortaya çıkan yeni görüntüler durumun pek de Genelkurmay'ın açıkladığı gibi olmadığını gözler önüne serdi.



Dün ortaya çıkan ve büyük tartışmalar yaratan komutanın korkutan atış talimi görüntülerinin ardından bugün Genelkurmay atış talimi yapan Yüzbaşı M.G. hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Özel Kuvvetlerin yaptığı eğitim ve gösteriler, geçtiğimiz yıllarda televizyonlarda haber bültenlerine birçok kez konu oldu. 2003 yılında Özel Kuvvetler Komutanlığı kapılarını basına açmış, özel timler o gösterilerde aldıkları eğitimleri, güven atışları da dahil başarıyla sergilemişti.

GÜVEN ATIŞI NEDİR

İki adet bordo bereli karşı karşıya geçer. İlk önce ikiliden birisi başının üzerinde kitap büyüklüğünde bir hedef tutar. Diğer bordo bereli iki elinde iki tabancayla yürüyerek o hedefe gerçek mermilerle ateş eder. Yolun yarısına geldiğinde arkasını dönüp, tabancaları bacaklarının arasından hedefe doğru sıkmaya devam eder. Mermiler bitince roller değişir, bu kez ateş eden kişi hedefi tutar, atış sırası diğerine gelir.

GENELKURMAY AÇIKLAMASI

Genelkurmay Başkanlığı, Şırnak'taki ''atış talimi'' görüntüleri ile ilgili, ''Türk Silahlı Kuvvetlerinin atış yönergelerinde bu şekilde bir atış eğitiminin yer almadığını'' belirterek, görüntülerde yer alan subay hakkında gerekli işlemin başlatıldığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan açıklamada, bir subay tarafından yapılan tabanca atış görüntülerinin bazı medya organlarına yansıdığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

''Yapılan araştırma sonucu, olayın Şırnak/Akçay'da konuşlu 6'ncı Motorize Piyade Tugayı'nın Seslice'deki üs bölgesinde meydana geldiği tespit edilmiştir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin atış yönergelerinde bu şekilde bir atış eğitimi yer almamaktadır. Ancak 'güven atışı' olarak adlandırılan bir atış şekli, önceki yıllarda bizzat adı geçen personelin de katıldığı bir gösteride, TSK Özel Kuvvetler personeli tarafından icra edilmiş ve televizyonlarda da gösterilmiştir. Anılan subay hakkında gerekli işlem başlatılmıştır.''