BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,19
ALTIN 2.245,88
HABER /  GÜNCEL

Genelkurmay Başkanı'nın asıl endişesi!

Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in 30 Ağustos resepsiyonundaki çıkışının arkasında, Öcalan'ı da serbest bırakacak yeni düzenleme yapılacağı endişesi olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in 30 Ağustos resepsiyonundaki çözüm süreciyle ilgili “Hükümetin bir politikası var ve o yürüyor. Yol haritası bize verilmedi. Biz de basından öğreniyoruz" çıkışının perde arkasıyla ilgili ilginç iddialar gündeme geldi.

Asker, sürecin Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüyle sona ermesinden endişe ediyor. Cumhuriyet'in haberine göre, Orgeneral Özel’in, “Genel af olmayacak. Ancak örgüt üyelerinin özellikle de silahlı eyleme katılmamış olanların geri dönmesi halinde yargılanmayacaklarına dair teminat verilecek” şeklinde basına yansıyan haberlere tepkili olduğu öğrenildi.

MGK'DA YAPILACAKLAR DEĞİL YAPILANLAR KONUŞULUYOR

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın çözüm süreci çalışmaları ile ilgili MGK’de görüşmeler yapıldığı yönündeki tespitine ilişkin olarak ise kaynaklar, “Yol haritasının sivil bürokrasi ile asker bürokrasisi arasında görüşülmesi gerekir. Böyle görüşmeler yapılmıyor. MGK’deki görüşmeler, yaşanmış gelişmeler ve olası tehditler ile sınırlı. Hükümetin atacağı adımlar, yani yol haritası ile ilgili bir bilgilendirme söz konusu değil” dedi.

PKK GENEL AFFA NEDEN KARI ÇIKIYOR?

Orgeneral Özel’in, 30 Ağustos’ta bu haberlere tepkisi nedeniyle konuştuğu öğrenildi. Kaynaklar, örgütün genel af istemediğinin altını çizerken, “Bunun iki nedeni var. Birincisi, psikolojik üstünlüğü elde tutmak istiyorlar. ‘Biz mücadelemizde haklıyız, suç işlemedik ki’ mesajı veriyorlar. Genel af talebi suç işlediğini kabul etmek anlamına gelir. İkincisi ise örgütün üst düzey yönetimi genel af çıkması durumunda dağda kalma gerekçesini kaybeder. PKK’nin her dediğine ‘evet’ demek çok yanlış” değerlendirmesinde bulundular.

'EYLEME KATILMAYAN' TEMİNATI ÖCALAN'A KADAR UZANIRSA!

Aynı kaynaklar, “silahlı eyleme katılmamış” kriteri ile ilgili olarak da, “20 Ağustos’ta Van’da şehit edilen Teğmen Emre As’ın katil zanlıların böyle bir düzenlemeden yararlanmayacağını nasıl bilebiliriz? Silahı elinize alıp dağa çıktığınız andan itibaren suç işliyorsunuz ve Türk Ceza Kanunu’nda bunun karşılığı var” tespitinde bulundu. Aynı kaynaklar, eyleme katılmayanların yargılanmaması şeklindeki bir teminatın, örgüt lideri Abdullah Öcalan’a kadar uzanacağına da işaret etti. Yürürlükte olan TCK’deki “Etkin Pişmanlık” düzenlemesinin işletilmesine de PKK’nin karşı olduğu ve bu yüzden yeni bir yasal düzenlemeden “toplumsal bütünleşme ve eve dönüş” gibi kavramlardan söz edildiği belirtildi.