BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.513,29
HABER /  GÜNCEL

Genelkurmay Başkanı konuşmasını iptal etti

Genelkurmay Başkanlığı, astsubayların son dönemdeki huzursuzluklarından ötürü Türkiye’deki tüm askeri birliklerden 270 temsilci astsubayı Ankara’daki karargaha çağırdı, ancak...

Abone ol

Bu zamana kadar generallerin terfi durumlarının ve istifalarının sıklıkla gündeme geldiği TSK’da dün alışılmamış bir toplantı yapıldı. Genelkurmay Başkanlığı, astsubayların son dönemdeki huzursuzluklarından ötürü Türkiye’deki tüm askeri birliklerden 270 temsilci astsubayı Ankara’daki karargaha çağırdı.

Hürriyet'ten Cengizhan Çatal'ın haberine göre Genelkurmay Başkanlığı’nda bugün yapılan bu toplantıda da astsubaylar, eleştirilerini sert bir şekilde dile getirince Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de astsubaylara hitaben yapacağı konuşmayı iptal etti. Kuvvet komutanlarının yapacağı konuşmaların da iptal edildiği öğrenildi.

Hükümetin ortaya koyduğu ve 23 Ocak’ta Milli Savunma Komisyonu’nda kabul edilen askeri kanunlarda değişiklik paketi, astsubaylarda rahatsızlık yarattı. Bu tasarıyı uzun zamandır bekleyen, özlük haklarının subaylardan geride kaldığını öne süren astsubaylar hayal kırıklığı yaşadı. Astsubayların sorunlarını dinlemek ve çözüm getirmek amacıyla Genelkurmay Başkanlığı karargahında dün yapılan ilk toplantıda, sonuca varılamadı. Toplantı bugün de devam etti. TSK’daki mevcudu 97 bin olan astsubaylar, orduevleri, kamp, sosyal tesisler ve askeri hastanelerdeki ayrımın kalkmasını, adil lojman paylaşımı ile subaylarla aralarındaki yüksek tazminat ve maaş farkının kapatılmasını talep ediyor. Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı Ahmet Keser, yapılan davetin sadece görselliğe dayandığını öne sürerek şunları söyledi:

MALİYE VERMEDİ

“Toplantıda astsubaylara söyledikleri gerekçe şu: ‘Biz istedik ama Maliye Bakanlığı vermedi.’ Bir anlamda sorumluluğu hükümete yüklemeye çalışıyorlar. Somut olarak yapılmış birşey yok ama sürekli ‘biz üzerimize düşeni yapıyoruz’ deniyor. Genelkurmay, resmen astsubayların başına çuval geçirdi. Sıfır sorun algılamasıyla kendi personelinin bir kısmını yok sayarak yapılan düzenlemeler insanları irite ediyor. Genelkurmay diyor ki ‘ben pilot bulamıyorum.’ Uçağı uçuran teknisyeni neden yok sayıyorsun. Bir vidayı eksik taksa senin uçağın gitti. Pilota bin liraya yakın zam veriyorsun, uçağın uçmasını sağlayan insanları ise yok sayıyorsun. 2012’de Genelkurmay astsubaylığı oluşturdular. Kuvvet astsubayları ve Genelkurmay astsubayı birlikleri gezip ikna edemeyince bu toplantıyı yapma ihtiyacı duyuldu.”

14 GÜNDE 6 İNTİHAR

Astsubayların sıkıntıları 2013’de peş peşe gelen intiharlarla gündeme gelmişti. 3 yıl içinde intihar eden astsubay sayısı son olaylarla birlikte 53’e yükseldi. Geçen yıl Yücel Çevik 25 Kasım’da İstanbul’da, Mürsel Kayataş 21 Kasım’da Sivas’ta, Bülent Aydınöz 15 Kasım’da Bartın’da, Ferdi Altınsoy 14 Kasım’da Tunceli’de, Yılmaz Doğan 13 Kasım’da Ankara’da, Vedat Tanrıverdi 11 Kasım’da Lefkoşa’da intihar etmişti.