BIST 9.541
DOLAR 32,50
EURO 34,82
ALTIN 2.489,89
HABER /  DÜNYA

Genel af çıkacak mı?

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, genel af çıkıp çıkmayacağı sorusunu yanıtladı.<br/>Ankara’da yapımı tamamlanan Yunus Emre Halk Çarşı...

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, genel af çıkıp çıkmayacağı sorusunu yanıtladı.
Ankara’da yapımı tamamlanan Yunus Emre Halk Çarşısı açılısına katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Demokratikleşme paketinin ardından, ’hükümetin yeni bir paket çalışması yaptığı ve bu pakette genel affın olacağı’ iddiasıyla ilgili Bakan Yazıcı, genel af yönünde bir çalışmaya ihtiyaç olmadığını, böyle bir çalışma olduğu konusunda da hiçbir bilgisi olmadığını belirterek, şunları söyledi:
“İddiayı sizden duydum. Benim bir bilgim yok. Öyle bir hazırlığın olduğu kanasında değilim. Açıklanan paket demokratikleşme paketi olarak nitelenen ve numara olarak 4. paket denilen paket gerçekten önemli, paketin içeriğine odaklanmak lazım. Bunun neresinden baktığınız önemli. Bir paket açıklandı, bir tane daha var mı? Hazmetsin toplum. Bunu insanlar bir anlasın. Ne getiriyor ne götürüyor. Bu çok önemli açıklamaların getiriyor. Türkiye’de bugüne kadar konuşulmayan veya bir başka açıdan baktığımız zaman 40-50 yıldır tartışma konusu olan ve uygulaması dolayısıyla birçok insanın mağdur olduğu, eğitim- öğretim hakkının elinden alındığı, kamuda çalışma hakkının ortadan kaldırıldığı gibi uygulamalar bu paketle sonlandırılacağına ilişkin deklare edilmiş. Eğitim alanına ilişkin düzenlemeler deklare edilmiş, bunlar önemli. Siyasi partilere ilişkin bir takım kısıtlamaların kaldırılacağı belirtilmiş, bunlar önemli. Bunları tartışalım. Bu paket Türkiye’yi demokratikleşme acısından, kardeşliğimizin daha bilinçlenmesi açısından önemli bir yere taşıyacağız. Ama ebetteki bu tür düzenlemeler nihai düzenlemeler değildir. Demokratikleşme alanında, kamu yönetimi alanında sorunları ortadan kaldırırken halk ve özgünlükler alanındaki engelleri giderilirken yaptığımız çalışmalar bir fiziki çalışma değil. Hedef demokrasi standardı yükselmiş, halk ve özgürlerin daha güvenceye alındığı, kardeşliğin güçlendiği bir Türkiye. Kavgasız gürültüsüz, herkesin konuşabildiği ve tartışabildiği bir Türkiye oluşturmak. Demokratikleşme paketi, hedefler bakımından Türkiye önemli kazanımlar sağlayacaktır.”

ADAY OLACAK MI?
"Yerel seçimler yaklaşıyor. Kabinede bazı isimler 3 dönem dolduruyor. Bu isimlerin istifa edeceği ya da parti kurucular için özel düzenleme olacak mı" sorusu üzerine Bakan Yazıcı, ”Birileri için bir tasarruf olabilir. Kurumsal olarak baktığımız zamanda hükümetin yapısı alakalıdır. Takdir ederseniz de hükümet yapısı ile alakalı söz söyleme hakkı Sayın Başbakana aittir. O alanda net bir düzenleme yok sanırım milletvekili seçimi kamu görevlilerinin belirlenmiş takvime göre istifa etmelerini ön görüyor. Bu kategoriye girer mi girmez mi bunun tartışılması gerekir diye düşünüyorum. Bu kategoriye girdiği kabul edilirse gerekir ama girmiyor denilirse kanaat o yönde verilirse o zaman da gerekmeyebilir” şeklinde konuştu.
Yerel seçimde aday olmayacağını söyleyen Bakan Yazıcı, ”Benim öyle bir niyetim yok. Ben şuanda bulunduğum yerde çalışmaya devam ediyorum. Bütün bu görevler siyasette bu görevler geçicidir ve sınırlıdır. Esas olan Türkiye’de kaliteli siyaset üretmektir” dedi.
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna’nın, bir gazeteciye elektronik posta gönderdiği iddiaları üzerine Bakan Yazıcı, “Ben bir kamu görevlisinin çekişmesini ya da iletişi alakalı takdir ederseniz ki bir açıklama yapmam. Bağlı bulunduğu Bakan açıklama yapar. Bir kamu görevlisinin davranış biçimi ile alakalı bir değerlendirme yapmam Bakan olarak. Ama onunla bir araya geldiğimde, ziyaret ettiğimde konu gündeme gelirse kanaatimi orada ifade ederim” diye konuştu.
(İHA)