BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Gençliğe Hitabe'yi İnönü yazdı

Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni İsmet İnönü mü yazdı? Radikal yazarı Oral Çalışlar, eski anısını yeniden gündeme getirdi.

Abone ol

Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi gündemde. Kaldırılıp kaldırılmayacağı tartışılan hitabeyle ilgili ilginç bir iddia ortaya atıldı. Buna göre Bülent Ecevit, o metnin İsmet İnönü tarafından yazıldığını Oral Çalışlar'a anlatmış.

12 Eylül darbesi sonrası cezaevinde Ecevit ile aynı hapishanede kalan Radikal yazarı Oral Çalışlar, o anısını köşesine taşıdı.

ECEVİT: İNÖNÜ YAZDI

(...)Ayşe Hür, Tarafta pazar günü yayımlanan yazısında, Nutuk ün tarihsel serüvenini incelerken Bülent Ecevit'in benim Liderler Hapishanesi kitabımda yer alan bir anlatısına dikkat çekti. Gençliğe Hitabe'ye ilişkin tanıklığımı sizlerle yeniden paylaşmak istedim.
Ecevit'in anlatısı, ilk kez, 4 Mart 1986'da, Milliyet'teki 'Liderler Hapishanesi' adlı yazı dizimin içinde yer aldı. "Gençliğe Hitabe'yi İnönü kaleme almış" başlığını taşıyan haber, gazetenin manşetinden anons edildi. Ecevit ile aynı hapishaneyi paylaştığımız günlerde bir sohbetimiz sırasında Gençliğe Hitabe'nin İnönü tarafından yazıldığını anlatmıştı. İsmet İnönü CHP Genel Başkanı iken Bülent Ecevit 'genel sekreter' pozisyonundaydı. 


Yani Ecevit İsmet Paşa'nın en yakınındaki kişilerdendi. Bakanlığını da yapmıştı. Cezaevinde bana, Gençliğe Hitabe'nin yazılışına ilişkin İnönü'den dinlediklerini ayrıntılarıyla anlattı. Ben o gün günlüğüme aynen not ettim.  Günlüklerim Mart 1986'da, Liderler Hapishanesi' adıyla kitap olarak da yayımlandı ve çeşitli yayınevlerinden defalarca baskı yaptı.
Milliyet'teki yazı dizisinin yayımı bitince titiz bir kişi olan Ecevit bazı açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalar da Milliyet'te yer aldı. Ancak Ecevit, Gençliğe Hitabe konusu üzerine anlattıkları için yeni bir açıklama yapmadı, farklı aktarıldığım' söylemedi."