BIST 8.769
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.238,73
HABER /  GÜNCEL

Gençleri 'fakir kokaini' ile zehirliyorlar

Bağımlılar arasında "kristal", "buz", "bet", "fakir kokaini" olarak bilinen ve eroinden daha fazla bağımlılık yaptığı belirtilen sentetik uyuşturucu maddelerden "metamfetamin"in gençler arasındaki kullanımı arttı.

Abone ol

Uyuşturucu bağımlıları arasında "kristal", "buz", "bet", fakir kokaini' olarak bilinen ve eroinden daha fazla bağımlılık yaptığı belirtilen sentetik uyuşturucu maddelerden "metamfetamin"in gençler arasındaki kullanımının arttığı bildirildi.

Erzurum Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, bir istihbarattan yola çıkan İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin, uyuşturucu ticaretinin önlenmesi ve özellikle gençleri zehirleyen uyuşturucu tacirlerinin yakalanıp haklarında yasal işlem yapılması amacıyla Horasan ilçesi girişinde uygulama başlattığı belirtildi.

Bu çerçevede Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinden gelen bir yolcu otobüsünün durdurulduğu kaydedilen açıklamada, otobüste yolcu olarak bulunan bir kişinin üzerinde arama yapıldığı aktarıldı.

Açıklamada, arama sonucu bu kişinin kadın çorabına saklayıp vücuduna sardığı bir miktar "metamfetamin" olarak bilinen sentetik uyuşturucu madde ele geçirildiği anlatılarak, ekiplerce son dönemde uyuşturucu ve uyarıcı madde satışı ve kullanımına yönelik yapılan operasyonlarda "metamfetamin" isimli uyuşturucu maddenin kullanımının oldukça yaygınlaştığının görüldüğü vurgulandı.

Dünyanın en tehlikeli uyuşturucu maddelerinden olan metamfetaminin sentetik içeriğinin oldukça fazla olduğu dile getirilen açıklamada, şu bilgiler aktarıldı:

"Bu uyuşturucu madde türü, başlangıçta vücuda verdiği yoğun enerji ve uyarıcı etkisiyle kendisini gösteriyor. Metamfetamin etkisinin azaldığı dönemde ise yarattığı yoksunluk duygusu ile yeniden kullanma isteğini arttırarak bağımlılık süresini en aza indirmektedir. Eroinden daha kuvvetli bağımlılık yaptığı ileri sürülen metamfetaminin beyin kimyasını bozarak depresyona yol açtığı, aşırı dozlarda kullanımının ölüm ile sonuçlandığı bilinmektedir. Bu yönü ile sentetik uyuşturucular içerisinde oldukça tehlikeli olduğu bilinen ve kristal, buz, bet, fakir kokaini olarak adlandırılan bu uyuşturucu türünün kullanımı ve satışının önlenmesi maksadıyla yapılan çalışmalara aralıksız devam edilmektedir."

Açıklamada, operasyonda ele geçirilen metamfetamine el konulduğu, zanlının ise "Uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticaretini yapma" suçundan gözaltına alınarak adli makamlara sevk edildiği kaydedildi.