BIST 9.716
DOLAR 32,54
EURO 34,84
ALTIN 2.429,38
HABER /  GÜNCEL

Genç değil 50 yaş üstü kadın aranıyor

Güzel ve alımlı olması ve elbette bir de genç olması istenir... Ama bu kez öyle değil... 50 yaş üstünde kadın spiker arayan ünlü kanal...

Abone ol

Sanırız medya tarihinde az rastlanan bir durum... Spikerin güzel ve alımlı olanı ve elbette genç olanı makbüldür... Ama BBC öyle demiyor... 50 yaşın üzerinde bir kadın sunucu aradığına ilişkin ilan yayımladı.

Genel müdür Mark Thompson, haber müdürü Helen Boaden'dan bu nitelikte bir sunucu bulunmasını isterken, bunun için bir mühlet de verdiği haberleri yalanlandı.

BBC, bir dans yarışması olan "Strictly Come Dancing" adlı televizyon programının jüri üyesi 66 yaşındaki Arlene Phillips'in yerine yarışmanın eski galiplerinden 30 yaşındaki Alesha Dixon'ın getirilmesi nedeniyle "yaş ayrımcılığı" suçlamaları ile karşı karşıya kalmıştı. Kuruluş ise bu suçlamaları reddetmişti.

Kuruluşun bir sözcüsü, BBC Haber'in "geniş bir yaş ve arka plan çeşitliliğini" temsil eden "en iyi sunuculara" sahip olmayı hedeflediğini söyledi.

Sözcü, genel müdür Thompson'ın haber müdürü Helen Boaden'a "ve diğer müdürlere, yayınlar için aralarında yaşça daha büyük kadınların da yer aldığı geniş bir sunucu çeşitliliğine sahip olma ihtiyacını" dile getirdiğini söyledi.

BBC sözcüsü, "Haberler, giderek gelişen kadın sunucuların yanısıra, sahada yer alan çok tecrübeli kadınlar ile de güzel bir şekilde aktarılıyor." dedi ve ekledi:

"Ancak, sırtımızı bu alandaki şöhretimize dayamamanın önemli olduğunu ilk bizim söylememiz ve hizmet verdiğimiz halkı da yansıttığımızdan emin olmamız gerekiyor."

"Ve elbette bu durum sadece BBC için geçerli değil, diğer yayıncılar da benzer durumlarla karşı karşıya."

Tepkiler

Ülkede "yaşı ilerlemiş insanların sesi" olarak da tanımlanan yayıncı ve hükümet danışmanı Dame Joan Bakewell, BBC'nin kararından çok memnun olduğunu söyledi.

76 yaşındaki eski BBC sunucusu Dame Joan, Thompson ve Boaden ile görüştüklerini ve onların da ortada "karşılık verilmesi gereken bir durum" bulunduğuna katıldıklarını kaydetti.

Joan Bakewell "Yaşı ilerlemiş kadınların toplumun tüm katmanlarında belirgin bir şekilde eksik olduklarını ve bu durumun fark edilmediğini söyledim." dedi.

Ölü saatler

Nisan 2006'da BBC Haber'den 30 yıl sonra ayrılacağını açıklayan ve o dönemde 62 yaşında olan sunucu Anna Ford, kuruluşta çalışmaya devam ederse ikinci plana itileceğini hissettiğini söylemişti.

Anna Ford, BBC'deki en son haberlerini 62 yaşında olduğu 2006'da sunmuştu

Anna Ford, "BBC News 24 kanalının içinde ölü saatlere itilebilirdim. Bunu yapmak da istemezdim, çünkü bu benim ilgimi çeken bir iş olmazdı." demişti.

Ford ayrıca BBC Haber ekibine alınan çalışanların, "daha genç oldukları için buraya getirildiklerini" de söylemişti.

Diğer vakalar

Nisan 2007'de de genel müdür Thompson, Avam Kamarası kültür, medya ve spor komisyonuna bilgi verirken, o dönemde 55 yaşında olan haber spikeri Moira Stuart'ın BBC'den "çok yaşlı olduğu için" ayrıldığının "doğru olmadığını" söylemişti.

Thompson, Stuart'ın kendine ait haber saatinin elinden alınmasını, geleneksel spikerliğin artık ortadan kalkıyor olmasına bağlamıştı.

Geçen Aralık'ta da Selina Scott, yaş ayrımcılığından dava ettiği Five adlı televizyon kanalı ile anlaşmaya varmıştı. (Kaynak: BBC)