BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Gemi krizine Yunan yorumu

Kıbrıs Rum bandıralı yük gemisinin Mersin limanına yanaşma girişimine Yunan basını şu yorumu yaptı.

Abone ol

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yorgo Kumuçakos, ''Atina'nın, Kıbrıs Rum bandıralı yük gemisinin Mersin limanına yanaşma girişiminde bulunduğunu saat 18.30'da Yunanistan'ın Lefkoşa Büyükelçiliği ve medyadan öğrendiğini'' söyledi.

Kumuçakos, yaptığı basın toplantısında, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin dün akşamüstü Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile yaptığı ikili görüşme sırasında olaydan haberi olmadığını belirtti.

Yorgo Kumuçakos, Bakoyanni'nin bu konuyu akşam saatlerinde Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu ile telefonda görüştüğünü kaydetti.

Gazetecilerin soruları üzerine Kumuçakos, Rum gemisinin dün sabah erken saatlerde Mersin limanına yanaşma talebinde bulunduğunun öğrenildiğini açıkladı. ABD'nin KKTC ile ticari ilişki kurmaya yönelik olası girişimlerini
konu alan soruları da yanıtlayan Kumuçakos, ''Geçmişte de buna benzer girişimler yapıldı. Biz Kuzey Kıbrıs'ın ekonomik gelişmesine karşı değiliz, ancak bu girişimler ilgili BM kararları çerçevesinde yapılmalıdır'' dedi.

YUNAN BASINI

Bu arada, Yunan basını, Rum gemisine Mersin limanına yanaşma izni verilmemesini, ''Türkiye'nin AB'ye karşı yükümlülüklerini yerine getirmediğinin ortaya çıkması'' olarak yansıttı.

Türkiye'nin bu hareketinin AB ile çatışmaya girmek anlamı taşıdığını öne süren gazeteler, AB Komisyonu'na Rum Yönetimi tarafından olaya ilişkin bilgi verildiğini yazdılar.

Geçmişte de Baf havaalanından kalkan bir Alman uçağının İzmir'e inmesine izin verilmediğini hatırlatan Yunan basını, bu son gelişmenin AB ile Türkiye arasında kriz yaratabileceği öngörüsünde bulundu.

Atina'nın Ankara'nın bu yaklaşımının AB sürecine yardımcı olmadığı değerlendirmesini yaptığını yazan gazeteler, Türkiye'nin gümrük birliği protokolünun serbest dolaşım hakkına ilişkin maddesini çiğnediğini iddia ettiler.

Öte yandan, Atina'da yayımlanan Ta Nea gazetesi, gemi olayının Yakovu'nun dün Bakoyanni ile yaptığı görüşmeye denk geldiğine dikkati çekerek, ''Yakovu, Bakoyanni'ye geminin durumundan söz etmeyi unuttu'' ifadesini kullandı.