BIST 9.722
DOLAR 32,59
EURO 35,00
ALTIN 2.425,26

Gelmiş geçmiş en gereksiz ve tuhaf icatlar

Gelmiş geçmiş en gereksiz ve tuhaf icatlar

Gülünç şeylerden tehlikeli şeylere ve düpedüz aptallık olanlara kadar, işte dünyanın işe yaramayan (ve belirli bir sırası olmayan) en parlak fikirlerinden bazıları.

Gelmiş geçmiş en gereksiz ve tuhaf icatlar

Segway: Bunu icat eden Dean Kamen’a şunu verin: Kendisi bir ıvır zıvır uzmanı. 2001’de piyasaya çıkana kadar dünyayı değiştireceği düşünülen ve sıkı şekilde korunan bir sır olan Segway, taşıma alanında vadettiği devrimi hiçbir zaman getirmedi. Bu teknoloji epey hoş olsa da (çok pahalı jiroskoplar, bu şeyi devirmeyi neredeyse imkânsız hale getiriyor; yine de George W. Bush bir yolunu bulmuştu), Segway’in satışları Kamen’ın beklentilerinin çok altında gerçekleşti. Kendisi, alışveriş merkezindeki polislerin ve tembel turistlerin en sevdiği taşıt olarak yaşamına devam ediyor.

Gelmiş geçmiş en gereksiz ve tuhaf icatlar

New Coke: Pazarlamacıların bilmesi gerekirdi; müşterilerin bir ürüne olan duygusal bağıyla uğraşmamak gerekir. Özellikle 99 yıllık bir kola markası söz konusu olduğunda. 23 Nisan 1985’te ABD’de çıkarılan “daha yeni, daha tatlı” uyarlama, gizli tat denemelerinde başarılı oldu fakat gerçek dünyada fiyasko ile sonuçlandı. Tutucu kolacılardan çok miktarda telefon çağrısı, mektup ve sızlanma geldi. Bunun sonucunda yeni kola, sahneye çıkmasından sadece üç ay sonra kaldırıldı ve müşterileri, ilk aşklarına ulaştıklarını temin etmek amacıyla bütün kola kutuları ile şişelerine Klasik kelimesi eklendi.

Gelmiş geçmiş en gereksiz ve tuhaf icatlar

Clippy “Görünüşe göre bir mektup yazıyorsunuz. Yardım ister misiniz?” Microsoft Office kullanıcıları arasında hiçbir soru, Clippy’nin atik bir biçimde açılmasından daha fazla öfkeye sebep olmadı. Kendine iş edinmeye meraklı ofis yardımcısı, ilk defa Microsoft Office 97 yazılımında her türlü görevi tamamlamaya hazır olan sanal ve akrobatik bir kağıt atacı şeklinde ortaya çıkmıştı. Tek sorun, Clippy’nin dilini tutmakta sorun yaşamasıydı. Sayın kelimesi sayfaya düşer düşmez, mektup yazma kipine geçer, bir insanın en özel düşüncelerini yapılandırmaya hazır olurdu. Clippy, kelime işleme yazılımında artık başrol üstlenmiyor; bunun sebebi ise temel olarak, kullanıcı belgelerinin üstünde zıplama takıntısı olması ve bir de, artık kimsenin mektup yazmıyor gibi görünmesi.

Gelmiş geçmiş en gereksiz ve tuhaf icatlar

Turuncu Ajan 1961’den 1971’e kadar Vietnam Savaşı’nda kullanılan kuvvetli bir bitki zehri olan Turuncu Ajan, Vietnam’ın kalın yaprak örtüsünü ortadan kaldırarak, altta duran düşman birliklerini meydana çıkarmak amacıyla tasarlanmıştı. Başarılı olsa da, bedeli yüksek oldu: Bu maddeye maruz kalmanın, insanlar için ölümcül olduğu; kanserlere, doğum kusurlarına ve çok sayıda başka bozukluğa sebep olduğu ortaya çıktı. Vietnam’ın üstüne yaklaşık 80 milyon litre boşaltıldı ve bu durum, yüzbinlerce Vietnam vatandaşının yaralanmasına ve doğum kusurları yaşamasına sebep oldu. ABD’li savaş gazileri de bu maddeye maruz kaldı; 1984 yılında, söz konusu maddenin üreticilerinden 180 milyon ABD Doları tazminat aldılar.