BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.308,38
HABER /  GÜNCEL

Gelir testi yaptırmayanlar dikkat!

Sosyal güvencesi olmayanların Genel Sağlık Sigortası için bugün mesai bitimine kadar başvuruda bulunması gerekiyor...

Abone ol

SGK'ya kayıtlı olmayan ve gelir testi yaptırması uyarısıyla tebligat gönderilen yaklaşık 2,5 milyon kişi için süre azalıyor. Tebligatlar, ocak ayı sonunda vatandaşlara ulaştı ve vatandaşlara gelir testi yaptırmaları için tanınan süre, tebligatların ulaşmasından 1 ay sonra sona eriyor.

SGK, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan yaklaşım 2,5 milyon kişiye, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir testi yaptırmaları için tebligat gönderdi. PTT kanalıyla gönderilen tebligatlarda, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların, tebligat ellerine ulaştığı tarihten sonraki 1 aylık süre içinde, ikamet ettikleri yerlerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurarak, gelir testi yaptırmaları istendi. SGK tarafından gönderilen bu tebligatların büyük bir çoğunluğu, ocak ayının sonunda vatandaşların eline ulaştı. Buna göre, örneğin, 29 Ocak'ta tebligatı alan bir vatandaş, 29 Şubat'a kadar gelir testini yaptırmak için vakıflara müracaat edebilecek. Tebligatı, 2 Şubat'ta alan bir vatandaşın gelir testi yaptırmak için süresi ise 2 Mart'ta sona eriyor. SGK, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşlardan tebligatı ellerine ulaşmayanların, kurumdan yeni bir tebligat yazısı beklemeksizin ikametlerinin bulunduğu yerlerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir testini yaptırmalarını istedi.

213 TL PRİM ÖDEYECEK

SGK'ya kayıtlı olmayan ve yeşil kart vizesi sona erenlerden gelir testi yaptırmayanların geliri, asgari ücretin iki katı olarak kabul edilecek ve bu kişiler otomatik olarak 213 liralık prim yüküyle karşı karşıya kalacak. Halen bir işte çalışan memur, işçi, bağımsız çalışan, isteğe bağlı sigortalı olan ve yeşil kartlılar dışında kalan herkes gelir testine başvurmak zorunda. 18 yaşından küçüklerle emekli ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ise gelir testi yaptırması gerekmiyor.

Gelir testi için kişinin kayıtlı ikametgahının bulunduğu il veya ilçe idari sınırları içindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurması gerekiyor. Vakıflara kaymakamlıklar aracılığıyla ulaşılabiliyor. Özürlülük ve yaşlılık gibi nedenlerle bizzat başvuruda bulunamayacak olanların başvurusu vekili tarafından yapılabiliyor.

Gelir tespitinde, aynı evde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyükanne ve büyükbabadan oluşan aile esas alınıyor. Aynı aile üyelerinden biri veya birkaçı başvuruda bulunsa bile başvuru formunda hanede yaşayan tüm fertlere ait bilgilerin yer alması gerekiyor. Aile içinden birden fazla kişi gelir testine tabi tutulacak kişi durumundaysa tek form ile başvuru yapılıyor.

PRİMLERİ DEVLET ÖDEYECEK

1 Ocak-30 Haziran 2012 dönemi için aile içindeki kişi başı geliri asgari ücretin üçte birinden fazla olan herkes prim ödemek zorunda kalacak. Geliri asgari ücretin üçte birinin (295,50 lira) altında olanların primlerini devlet ödeyecek.

Geliri asgari ücretin üçte biri (295,50 lira) ile asgari ücret arasında olanlar 35,46 lira, geliri asgari ücret (886,50 lira) ile asgari ücretin iki katı arasında olanlar 106,38 lira, geliri asgari ücretin iki katından (bin 773 lira) daha fazla olanlar ise 212,76 lira prim ödeyecek.

2.9 MİLYON KİŞİ TEST YAPTIRDI

SGK'daki son verilere göre, gelir testi yaptırmak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yaklaşık 3 milyon 300 bin kişi başvurdu. yapılan gelir testi sonucuna göre, geliri asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilen yaklaşık 2 milyon 300 bin kişinin primleri devlet tarafından ödenecek.

Gelir testi sonuçlarına göre, geliri asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olan yaklaşık 850 bin kişi 35,46 lira, geliri asgari ücret ile asgari ücretin iki katı arasında olan yaklaşık 100 bin kişi 106,38 lira ve geliri asgari ücretin iki katından daha fazla olan yaklaşık 23 bin kişi de 212,76 lira prim ödeyecek.

SON GÜN KUYRUĞU

Herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar için 1 Ocak 2012 itibariyle yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası kapsamına girmek isteyen vatandaşlar başvurularını son güne bırakınca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının önlerinde uzun kuyruklar oluşturdu.